A Greenpeace azt ígéri, a bírósághoz fordul, ha nem vonják vissza a Neptun Deep kitermelés környezetvédelmi engedélyét

2024. július 26. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Panaszt nyújtott be a Greenpeace Románia a Konstanca megyei Környezetvédelmi Ügynökségnek, amelyben a Neptun Deep beruházás környezetvédelmi engedélyének visszavonását kéri – írja az Agerpres.

A környezetvédelmi szervezet közleményében emlékeztetett, hogy korábban több problémára is felhívta az állami hatóság figyelmét. Többek között arra, hogy hiányzik a gázkitermelés tengervízre és éghajlatváltozásra gyakorolt hatásának megfelelő felmérése, a háborús helyzettel kapcsolatos kockázatelemzés, a geológiai szempontú elemzés, és nem volt hatékony nyilvános konzultáció sem a beruházás környezeti hatásairól.

A Greenpeace közölte, hogy bírósághoz fordul, ha az ügynökség nem vonja vissza a környezetvédelmi engedélyt. „Ez a beruházás a fosszilis tüzelőanyagok korszakába zárja Romániát, és tovább gyorsítja az éghajlati válság hatásait, amelyeket már most is erősen érzünk. Az elmúlt hetekben tapasztalt hőhullámok egyre intenzívebbek lesznek” – idézte a közlemény Vlad Cătunát, a szervezet kampánykoordinátorát.

Az OMV Petrom vezérigazgatója, Christina Verchere az Agerpresnek nemrégiben adott interjúban a Neptun Deepről kijelentette, hogy a vállalat előreláthatóan 2027-ben kezdi el a fekete-tengeri gázmező kitermelését. Hangsúlyozta, hogy a környezeti hatástanulmány szerint a beruházás környezeti és gazdasági-társadalmi hatásai elhanyagolhatóak.

Kijelentette, hogy a vállalat a legkorszerűbb technológiát alkalmazza a mélytengeri gázkitermelésre, és a becsült széndioxid-kibocsátás jóval az iparág átlaga alatt marad. „Tiszteletben tartjuk az összes előírást annak érdekében, hogy a Neptun Deep projekt biztonságos körülmények között, az engedélyeknek és a jogszabályoknak megfelelően valósuljon meg” – nyilatkozta Christina Verchere.

A Greenpeace Románia korábban is többször tiltakozik a Neptun Deep kitermelés miatt. Már idén februárban azt mondták, hogy a bíróságon támadják meg a Neptun Deep fekete-tengeri földgázmező kitermelését lehetővé tevő engedélyeket, majd májusban arra hívta fel a figyelmet, hatalmas klímakárokat okoznak a kitermeléssel, júniusban pedig arra figyelmeztetett, hogy a tengeri aknák miatt is kockázatos a fekete-tengeri gázkitermelés. Már június végén felszólította az illetékeseket, hogy vonják vissza a június 14-én kibocsátott környezetvédelmi engedélyt, de nem történt semmi, így most eggyel komolyabb lépésről döntöttek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!