Bekérették az orosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a külügyminisztériumba a lezuhant drónmaradványok miatt

2024. július 26. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették csütörtökön a bukaresti orosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a külügyminisztériumba a Románia területére zuhant orosz dróndarabok miatt – írja az Agerpres.

A külügyminisztérium csütörtök esti közleménye szerint a tárca képviselője tolmácsolta az orosz diplomatának a román hatóságok határozott tiltakozását, elítélte az orosz erők ismételt támadásait az ukrán polgári infrastruktúra ellen, és ezek azonnali beszüntetésére szólított fel. Emlékeztetett arra, hogy a polgári létesítmények elleni katonai támadások háborús bűncselekménynek minősülnek.

A külügyminisztérium képviselője felelőtlennek nevezte az orosz felet, amiért a Románia határának közvetlen közelében indított katonai műveleteivel veszélyezteti a román nemzetbiztonságot. Tágabb összefüggésben rámutatott Oroszország kizárólagos felelősségére a fekete-tengeri térség biztonsági környezetének súlyos romlásáért.

A védelmi minisztérium korábban közölte, hogy orosz drónok roncsait találták meg Plauru település közelében a hatóságok a román határhoz közeli ukrán polgári és kikötői infrastruktúra elleni szerdai hajnali orosz támadások után. Az ügyben szerdától vizsgálódnak a védelmi tárca, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a belügyminisztérium szakértői.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a Tulcea megyei település közelében egy Geran1/2 típusú orosz drónból levált darabokat találtak. A minisztérium megnyugtatta a lakosságot, hogy a vizsgált helyszínek kívül esnek a lakott területeken, és a légtérből lezuhant roncsok nem okoztak károkat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!