A román miniszterelnökkel találkozott Orbán Viktor

2024. július 26. – 12:58

A román miniszterelnökkel találkozott Orbán Viktor
Orbán Viktor, Kelemen Hunor és Marcel Ciolacu – Fotó: Marcel Ciolacu Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnökkel találkozott Orbán Viktor magyar kormányfő pénteken Bukarestben. A találkozón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is részt vett.

A G4Media forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a Vila Lacban tartott informális találkozó fő témája Románia schengeni csatlakozásának a napirendre tűzése volt az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának az ülésén, de a két miniszterelnök gazdasági kérdésekről is tárgyalt. A portál azt is írja, hogy a román miniszterelnök „mértékletességet” kért a kollégájától a szombati tusványosi beszédében.

Ciolacu a Facebookon úgy fogalmazott, hogy „pragmatikus megbeszélését folytatott” Orbán Viktorral a két ország közös érdekeltségű témáiról.

„Kereskedelmi forgalmunk mintegy 13 milliárd eurót tesz ki, és egyetértettünk magyar kollégánkkal abban, hogy még mindig vannak kiaknázatlan lehetőségek (...) Megállapodtunk a kétoldalú kapcsolataink egyik kiemelt projektje – a Budapest-Bukarest gyorsvasút – megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésében. Ez egy regionális érdekű stratégiai beruházás, és hatással van a közép-európai régió vasúthálózataira” – írta Ciolacu.

A bejegyzésében a román miniszterelnök is megerősítette, hogy tárgyaltak az ország teljes körű schengeni tagságáról. Ciolacu állítása szerint megköszönte az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő magyar félnek, amiért egyértelműen támogatja Románia szárazföldi csatlakozását a schengeni térséghez. Mint írta, Románia számít Budapest őszinte fellépésére az európai stratégiai menetrend megerősítése érdekében.

Orbán Viktor nem közölt részleteket a találkozóról, csak annyit osztott meg a Bukarestben tett munkalátogatásról, hogy alakul.

Kelemen Hunor a Maszolnak lényegében megerősítette, hogy Románia schengeni csatlakozása volt a beszélgetés fő témája. Elmondása szerint normális gesztus az, hogy a román miniszterelnök az itt tartózkodó magyar kormányfőt meghívja, mint ahogyan történt ez tavaly ilyenkor is. Az RMDSZ elnöke szerint – aki eddig mindhárom Ciolacu–Orbán találkozón részt vett – „nagyon barátságos, közvetlen hangulatban” telt a találkozó.

A tavalyi Orbán-beszéd revizionista célzása után a Transtelexnek sikerült megkérdezni az RMDSZ elnökétől, hogy mennyire hagy majd nyomot a kétoldalú kapcsolatokon ez a megjegyzés. Kelemen Hunor azt állította akkor, tévesen értelmezik Orbán Viktor tusványosi beszédét azok, akik szerint a magyar kormányfő revizionista gondolatokat is megfogalmazott Tusnádfürdőn. Az RMDSZ elnöke a Transtelex kérdésére kifejtette, a román-magyar diplomáciában nem hagy mély nyomot ez a sokat vitatott beszéd, és az Orbán-Ciolacu találkozók folytatódni fognak. A találkozók valóban folytatódtak idén is, viszént a román miniszterelnök a június 9-i választások előtt végigturnézta Székelyföldet, és minden fontos megállóján azt hangsúlyozta, hogy Székelyföld nem létezik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!