5-6 ezer embernek jelentheti a napi betevőt az italcsomagolások betétdíjas visszaváltási rendszere

2024. július 25. – 17:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából 5-6 ezer embernek jelent megélhetést az italcsomagolások betétdíjas visszaváltási rendszere – írja az Advărul Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kijelentése alapján. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy ennyi ember „tesz kenyeret az asztalra a betétdíjas visszaváltási rendszernek köszönhetően”, akik az utca kukákból összegyűjtik a visszaváltható üveg, fém és műanyagpalackokat. A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy Bukarestben a 3. kerületi helyi rendőrök csaknem 7000 lejre bírságolták meg azokat a személyeket, akik az utcai kukákból gyűjtötték a visszaváltható csomagolásokat.

„Szerintem helytelen megbírságolni azokat, akik a szemetesből szedik ki a PET-palackot, mert különben az a szemétlerakóba kerülne. Amikor az automatába teszi azt a PET-palackot, amellett, hogy 50 banit keres vele, arról is gondoskodik, hogy az egy újrahasznosító üzembe kerüljön. Románia és Délkelet-Európa legnagyobb PET-feldolgozója azt mondta nekem, hogy a cég történetében először – és ők közvetlenül a forradalom után alakultak – már nem importálnak műanyag palackokat más országokból, ami nagyszerű hír számomra” – idézik a miniszert. Fechet kijelentette ugyanakkor, hogy a szelektív kukák megrongálóit, aki csak rendetlenséget okoznak a tárolók körül, „természetesen bírsággal kell sújtani”.

Az Advărul cikke szerint a rendszer bevezetése óta jelentősen megnőtt a műanyag palackok újrahasznosítása, eléri a havi 50 százalékos arányt. A cikk szerint ez részben azoknak is köszönhető, akik többletbevétel céljából italcsomagolásokat gyűjtenek. A lap szerint naponta akár 600 lejt is kereshetnek ezzel, de azt nem tisztázzák, hogy honnan származik az információ.

Egy friss felmérésre hivatkozva ugyanakkor azt írják, hogy a megkérdezettek 45 százaléka elégedetlen a rendszer működésével. Többen panaszkodtak arra, hogy sokat kell sorban állni az automatáknál, akár 30 perc várakozás is lehetséges. Igaz, ahhoz az kell legalább, hogy legyen automata, mert korábban felmerült, hogy vidéki településeken abból sincs elég. A rendszer működtetői ugyanakkor továbbra is azt ígérik, hogy tovább bővítik azt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!