Arra hivatkozva akadályoztak meg egy medvekilövést Olaszországban, hogy Romániában készek befogadni az állatot

2024. július 23. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olasz állatvédő szervezetnek sikerült bírósági úton megakadályoznia egy medvekilövési rendelet végrehajtását, arra hivatkozva, hogy az állatot át lehet telepíteni Romániába – írja az Agerpres az EFE híre alapján.

A KJ1 névre keresztelt medve kilövési rendeletét Trento tartomány elnöke, Maurizio Fugatti adta ki vasárnap, miután július 16-án az állat konfliktusba került egy kirándulóval, aki egyedül sétált az erdőben. A turista kéz- és lábsérüléseket szenvedett.

A medve kilövésére vonatkozó rendeletet több állatvédő szervezet is megtámadta a bíróságon. Francesca Patanella, az Onlus állatvédő csoport ügyvédje pedig azt állította, hogy Romániában „készek fogadni a medvét”, így annak megölése szükségtelen és vétséges lenne. Érvelése szerint mivel az áttelepítés alternatívát jelent, „az állat megölése bűncselekménynek tekinthető”. A trentói regionális közigazgatási törvényszék helyt adott a beadványoknak, és a következőkben dönt „a Kj1-ként azonosított példány esetleges fogságban tartását biztosító legmegfelelőbb intézkedések elfogadásáról”.

Az olasz országos állatvédő szervezet, az ENPA attól tart, hogy a Kj1 medvével orvvadászok fognak végezni, ahogy ez két másik medvével is történt, amelyek kilövését szintén Maurizio Fugatti rendelte el.

Nem ez az első ehhez hasonló ügy Olaszországban, amely megosztja a közvéleményt: tavaly szeptemberben például tiltakozáshullámot váltott ki, hogy kilőttek egy veszélyeztetett fajú barnamedvét. Az állatot kilövő férfit akkor megfenyegették, rendőri védelemre szorult.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!