Minden idők legmelegebb napját mérték július 21-én

2024. július 23. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Kopernikusz klímaváltozás-figyelő szolgálatának előzetes adatai szerint július 21-én, vasárnap a Föld eddigi (a mérések kezdése óta) legmelegebb napját mérték – írja a Reuters. Az adatok szerint a felszíni levegő globális átlaghőmérséklete vasárnap elérte a 17,09 Celsius-fokot, ami valamivel magasabb, mint a tavaly júliusban mért 17,08 Celsius-fokos korábbi rekord.

A Kopernikusz szakemberei a Reutersnek meg is erősítették, hogy az előzetes adatok szerint megdőlni látszik a tavaly felállított rekord. Megjegyzik, hogy 1940 óta jegyzik fel a földfelszín globális átlaghőmérsékletét.

Tavaly négy egymást követő napon, július 3-6. között is megdőlt az említett rekord az északi féltekén mért szélsőséges hőség következtében, amely a fosszilis tüzelőanyagok elégetése okozta éghajlatváltozás következménye – írják a hírben.

Megjegyzik, hogy 2023 júniusa óta minden hónap – tehát 13 sorban egymás után – a korábbi évek azonos hónapjához viszonyítva a bolygó legmelegebb hónapja lett a feljegyzések kezdete óta. Tehát az idei május az eddig mért legmelegebb május volt. A tavalyi június az addig mért legmelegebb június volt, de az a rekord is megdőlt idén júniusban. A kutatók arra számítanak, hogy 2024 lehet a mérések kezdete óta a legmelegebb év.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!