Korlátozzák a vízhasználatot a romániai települések 15 százalékában

2024. július 22. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 450 romániai településen, köztük hat városban is bizonyos órarend szerint szolgáltatják a vizet a lakosságnak a szárazság miatt, közölte hétfőn a vízügyi hatóság a News.ro szerint.

A múlt héthez képest csökkent az ország 40 vízgyűjtő tavának a telítettsége, jelenleg 79,77 százalékos, és a becslések szerint július végére 77 százalékosra csökken. A Duna hozama is alacsony, másodpercenként 4000 köbméter, miközben a júliusi hónapra a másodpercenkénti 5350 köbméteres hozam a jellemző.

Az öntözésre és haltenyésztésre vonatkozó korlátozások az Olt folyót és mellékfolyóinak bizonyos szakaszait is érintik, többek között Brassó, Hargita és Kovászna megyében. A lakossági vízellátást 449 településen, községekben, falvakban és hat városban (Dorohoi, Târgu Neamţ, Târgu Ocna, Roman, Paşcani, Hârlău és részben Iaşi) korlátozták, azaz a romániai települések 15 százalékában. A legtöbb érintett település Botoşani (140), Iaşi (77), Fehér (62), Gorj (35), Vrancea (21) Bákó (19), Neamţ (17), Galac (16), Hunyad (12), Vaslui (10), Olt és Argeş (8) megyében található.

A vízügy közleményében többek között arra szólítja fel a lakosságot, hogy ésszerűen használják a vizet és javíttassák meg a hálózat esetleges meghibásodásait, öntözéshez használják a kutak vizét, a meggyűjtött esővizet, a zöldségek és gyümölcsök mosásához használt vizet, illetve lehetőség szerint szereljenek fel vízfogyasztást minimalizáló öntözőrendszereket. Azt is javasolják, hogy a mosógépet abban a napszakban indítsák be, amikor alacsony a vízfogyasztás.

Ezzel párhuzamosan árvízvédelmi készültség is érvényben van az ország hét megyéjében hétfőn éjfélig. Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint a Tatrang, az Olt (Brassó megye), az Argeş, a Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa megye), a Ialomiţa (Dâmboviţa és Prahova megye), a Prahova (Prahova és Ialomiţa megye) és a Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye) folyók érintettek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!