Nicolae Ciucă hivatalosan is bejelentette, amit már hetek óta lehet sejteni

2024. július 16. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă az Antena 3 televíziónak adott interjújában hétfőn bejelentette, hogy indul az idei elnökválasztáson. A PNL elnöke szerint ugyanakkor ehhez még a pártja jóváhagyását is meg kell szerezze.

„A PNL minden területi szervezetéhez elmegyek, hogy elnyerjem a bizalmukat” – idézi a Nicolae Ciucát a bejelentésről beszámoló G4Media. A pártelnök szerint nagyon hisz magában, a PNL győzelmében, illetve erejében, és ez meg fog mutatkozni az eredményen is.

Nicolae Ciucă indulása nem akkora meglepetés, május eleje óta tele van pakolva az ország az őt hirdető óriásplakátokkal, mondván „egy katona az ország szolgálatában”, a közösségi oldalakon pedig a PNL olyan videókat népszerűsít, ami jobb színben tünteti fel a pártvezért.

A Spotmedia gyorselemzése szerint a helyszínválasztás jelentőségteljes, hiszen többszörös szimbolikus üzenetet hordoz. Elsősorban a világ nyugati hatalmi központjával való kapcsolatra utal, amely sok román állampolgár számára fontos.

Másodsorban nem lehet nem észrevenni a NATO-csúcsra való erőteljes támaszkodást, amellyel Ciucă tábornok nemzetbiztonsági tapasztalatait hangsúlyozza, mivel ebben a katonai kontextusban láthatóan otthon érzi magát.

Harmadszor, a NATO-csúccsal való társítás egyúttal Mircea Geoană jelöltségét is érinti, akitől sokan tartanak, bár ő még nem jelentette be hivatalosan indulását. Jelenleg csak célzásokat tesz, mivel még nem járt le a megbízatása.

Az is jelentőséggel bír, hogy a jelenlegi elnök, Iohannis kíséretében tett washingtoni látogatás után jött a bejelentés, ami PNL számára azt sugallja, hogy a leköszönő államfő áldását adta a jelöltségre.

Azt azonban észre kell venni, figyelmeztet a Spotmedia, hogy Ciucă azelőtt jelentette be indulását, hogy megszerezte volna pártja formális támogatását, sőt azt is elmondta, hogy a ezt követően kell sorra vennie a párt regionális központjait azért, hogy megszerezze a különböző fiókszervezetek támogatását. A lap azt is tudni véli, hogy Ciucă azért szánta rá magát erre a lépésre, hogy lezárja az egyre terjedő pletykákat, amelyek szerint más jelöltet választanának, mivel a hatalmas kampány ellenére sem sikerült jelentős támogatást szerezni a könyvíró tábornoknak a közvélemény-kutatások szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!