60 százalékkal több lopott járművet kapcsoltak le a határőrök idén, mint tavaly

2024. július 14. – 18:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első hat hónapjában a határrendészek az ország határainál 167 lopásgyanús járművet (131 személygépkocsit, 11 tehergépkocsit, 17 kisbuszt, öt pótkocsit és három motorkerékpárt) azonosítottak, mintegy 60 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában (103 jármű) – írja az Agerpres.

A határrendészet vasárnapi közleménye szerint a legtöbb lopásgyanús gépjárművet a Magyarországgal közös határon, a Szatmár megyei petei és a Bihar megyei borsi határátkelőnél azonosították a hatóságok.

Jelentős számú gépjárművet foglaltak le azonban a Bulgáriával közös határvonalon, Giurgiunál és Calafatnál, illetve a Vaslui megyei Albiţa román-moldvai határátkelőnél is. Az érintettek bolgár, horvát, görög, moldovai, szerb, lengyel, román, román, török, magyar, ukrán, horvát, görög, szerb, lengyel, román, magyar, török és ukrán állampolgárok.

Az esetek elemzése nyomán kiderült, hogy a legtöbb járművet Romániából, Németországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Franciaországból, Belgiumból és Svájcból lopták el. A lopott járművek nagy része a luxusautók, illetve a középkategóriás járművek kategóriájából került ki.

A hatóságok minden esetben büntetőeljárást indítottak az érintett személyek ellen, a járműveket pedig lefoglalták. Az esetek többségében a járművezetők azt nyilatkozták a hatóságoknak, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy a kocsi lopott, ők „jóhiszeműen vásárolták meg” az autókat. Egy részük pedig azt mondta, pénzt kapott azért, hogy a kocsit Romániába szállítsa, és nem tudta, hogy a hatóságok keresik a járművet.

A legutóbbi esetek közé tartozik egy Porche Chayenne márkájú személygépkocsi, amelyet a Giurgiu-Ruse határátkelőnél azonosítottak a román és bolgár határrendészek. Az adatbázisból kiderült, hogy a tréleren szállított kocsit a német hatóságok keresik idén február elsejétől. A mintegy 250.000 lej értékű autót a hatóságok elkobozták a nyomozás idejére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!