Iohannis megdöbbent, Simion a globalista baloldalt hibáztatja – így reagáltak a román politikusok a Trump elleni támadás hírére

2024. július 14. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Iohannis megdöbbent, Ciolacu gyors felépülést kíván, Lasconi szerint, ami történt elfogadhatatlan – sorra reagálnak a romániai politikusok a Donald Trumpot ért támadásra egy kampányeseményen

Klaus Iohannis államfő az X-en úgy fogalmazott, hogy megdöbbent a Donald Trumpot ért támadás miatt. „Mielőbbi és teljes felépülést kívánok neki. Az erőszak és az agresszió egyetlen demokráciára sem jellemző. Mi, románok az amerikai nép mellett állunk” – írta Iohannis.

Szintén az X-en osztotta meg a merénylettel kapcsolatos gondolatait Marcel Ciolacu is. A kormányfő mielőbbi gyógyulást kíván Trump elnöknek és „a szörnyű támadás minden áldozatának”. „Politikai vagy ideológiai különbségektől függetlenül az erőszakhoz folyamodás soha nem indokolt vagy elfogadható” – tette hozzá Ciolacu.

„A gyűlöletnek, az előítéleteknek és az erőszaknak egyetlen demokráciában sincs helye. A Donald Trump elleni támadás a szólás- és gyülekezés szabadsága elleni támadás. Könnyű felépülést kívánok neki. Isten áldja őt és Isten áldja az amerikai népet!” – írta Nicolae Ciucă, a Románia Szenátusának és a PNL-nek az elnöke, egy potenciális elnökjelölt az X-en, és közben tagelte is az amerikai exelnököt, aki egyébként már nem használja az oldalt.

Az RMDSZ egyelőre nem reagált a merénylet hírére, Kelemen Hunor elnök vagy Csoma Botond szóvivő sem osztotta meg semmit a Facebook oldalán. Nem úgy Geroge Simion, aki egy videóüzenetet tett közzé a Facebookon.

Az AUR elnöke szerint a Donald Trump elleni támadás „egy újabb fekete lapot nyit a háborút folytatni nem akaró elnökök ellen a globalista mélyállam által elkövetett bűncselekmények sorában”. Simion szerint ugyanis Donald Trump újraválasztásával véget érnének „civilek tízezreivel végző szükségtelen konfliktusok”, majd a „globalista baloldalt” gyanúsítja meg bűncselekmény elkövetésével. Az AUR elnöke ez után kampányüzemmódba lép, előbb „hatalomra éhes diktátornak” nevei Klaus Iohannist, aki mindent megtesz, hogy „globalista bábjaival” (Ciolacu, Ciucă és Mircea Geoană) megőrizzék a kiváltságukat. „Ezért kérem mindazokat, akik szeretik a békét, akik szeretik Istent, hogy maradjanak nyugodtak és menjenek előre a román nemzetért és hitükért” – írta Simion.

Elena Lasconi, az USR elnöke is kampányüzemmódban kommentálta az amerikai eseményeket. Állítása szerint, ami az Egyesült Államokban történt, az elfogadhatatlan, mert az erőszak megöli a demokrácia eszméjét. Az USR elnöke szerint ilyen helyzetben közösen kell hangosan és világosan kimondani, hogy a gyűlöletnek és az erőszaknak nincs helye a politikában. Állítása szerint imádkozik Donald Trumpért, hogy teljesen felépüljön és folytatni tudja még a kampányát.

„Joe Biden üzenetének is nagyon örültem. Egy demokráciában nem így kell választásokat nyerni vagy veszíteni. Az egész világ a szabadság és a demokrácia példájaként tekint az Egyesült Államokra. Most még inkább, mint valaha, fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy milyen társadalomban akarunk élni. A gyűlölet és az erőszak társadalmában? Vagy a szeretet és a tolerancia társadalmában?” – írta Lasconi a Facebookon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!