Leváltották a Szilágy megyei főtanfelügyelőt, miután a sajtó felhívta a figyelmet az informátori múltjára

2024. július 12. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Leváltotta a tanügyminisztérium csütörtökön Szilágy megye főtanfelügyelőjét, Vasile Bulgăreant, miután a PressOne jelezte, hogy öt hónapja született egy jogerős bírósági ítélet, amely kimondja, hogy együttműködött a Securitatéval. A lap szerint a tárcának tudomása volt az ítéletről, ennek ellenére mégsem lépett korábban, noha a főtanfelügyelői funkció elfoglalásának egyik feltétele éppen az, hogy a jelöltnek ne legyen informátori múltja.

Vasile Bulgărean, aki egyébként Ligia Deca tanügyminiszter párttársa a Nemzeti Liberális Pártban, 2020 óta főtanfelügyelő, és azóta négyszer hosszabbították meg a kinevezését. A PressOne-nak adott válaszában a tanügyminisztérium azt állítja, hogy Bulgărean 2020 és 2023 között minden tanévben leadott egy nyilatkozatot, mely szerint nem működött együtt az 1989 előtti román titkosszolgálattal, ez ugyanis a főtanfelügyelői kinevezés egyik feltétele. Ez azt jelentené, hogy Bulgărean hamis nyilatkozatot adott le, csakhogy ő azt állítja, hogy nem adott le ilyen nyilatkozatot és ezt nem is kérték tőle a kinevezésekor.

A leváltott tanfelügyelő a PressOne-nak azt is mondta, hogy tájékoztatta a tanügyminisztériumot a Legfelsőbb Bíróság februári ítéletéről, de ezzel kapcsolatban a tárca nem hozott döntést. Ehhez képest a tanügyminisztérium tagadta, hogy tudomása lett volna az ítéletről.

Mint kiderült, a tanügyminisztériumnak már csak azért is tudnia kellett a Bulgărean besúgói múltjával kapcsolatos ítéletről, mert a Sălajul Liber lap május 14-én kért álláspontot tőle az üggyel kapcsolatban, amire a tárca azt válaszolta, hogy várja a bíróság határozatának indoklását.

Vasile Bulgăreant akkor világították át, amikor 2020-ban a PNL zilahi polgármesterjelöltje volt, derül ki a PressOne cikkéből. A Securitate Irattárát Átvilágító Országos Tanács (CNSAS) szerint Bulgăreant akkor szervezték be, amikor matematika szakos egyetemista volt Bukarestben, és az évfolyamtársait kellett megfigyelnie, különösen egyiküket, aki magyar volt. Bulgărean a titkosszolgálat informátoraként szerepelt az iratokban később is, amikor egy Bihar megyei községbe helyezték ki tanárnak.

Bulgărean a 2020-as parlamenti választásokon képviselőjelölt is volt, a második a PNL Szilágy megyei listáján Lucian Bode volt belügyminiszter, a párt főtitkára után. A PressOne értesülései szerint Bulgărean Bode támogatottja és az ő közbenjárásának köszönhető, hogy eddig nem váltották le a főtanfelügyelői pozícióból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!