Összeférhetetlenséggel gyanúsítja Dominic Fritz temesvári polgármestert a feddhetetlenségi ügynökség

2024. július 10. – 14:38

Összeférhetetlenséggel gyanúsítja Dominic Fritz temesvári polgármestert a feddhetetlenségi ügynökség
Dominic Fritz temesvári polgármester sajtótájékoztatót tart 2024. július 10-én – Fotó: Virgil Simonescu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Összeférhetetlenséggel gyanúsítja Dominic Fritz temesvári polgármestert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) – írja a Libertatea.

Az ügynökség szerint az idén újraválasztott polgármester a 2020-as választási kampányban került összeférhetetlenségbe, miután kölcsönt vett fel egy magánszemélytől, majd a hivatalba lépése után, 2020 novemberében összeállított egy közigazgatási iratot, amely kedvezményezett helyzetbe hozta az érintett személy által képviselt céget. Állításuk szerint ezzel megsértette az összeférhetetlenségre vonatkozó jogszabályokat.

Dominic Fritz válaszában abszurdnak nevezte az ANI álláspontját, ami szerinte teljesen megalapozatlan. Bejelentette, hogy megtámadja a bíróságon az ANI döntését.

„Azt állítják, hogy részt vettem egy övezeti rendezési terv (PUZ) kidolgozásában egy olyan kedvezményezett számára, aki pénzt adott kölcsön – csakhogy én nem vettem részt, nem ő volt a kedvezményezett, és nem adott kölcsön pénzt” – írja a polgármester a Facebookon megosztott bejegyzésében.

Azt állítja, hogy egy építész dolgozta ki egy ügyfél övezeti rendezési tervének műszaki dokumentációját. Ez már a hivatali jóváhagyás minden szakaszán még azelőtt, hogy ő polgármester lett, az elődje, Nicolea Robu alá is írta. Amikor hivatalba lépett már csak az hiányzott, hogy megszavazza a városi tanács is.

„Annak érdekében, hogy ne egy, a korábbi polgármester által aláírt dokumentum kerüljön az új közgyűlés elé, a kollégáim a mandátumom első napjaiban arra kértek, hogy még egyszer írjam alá a jóváhagyási jegyzőkönyvet, amely a dokumentációt egy vessző megváltoztatása nélkül utalta a helyi közgyűlés elé”

– teszi hozzá a Fritz.

A polgármester azt is hozzáteszi, hogy az építész, aki nem kedvezményezettje a PUZ-nak, ahogy az az ANI állítja, hanem csak kidolgozta azt egy ügyfele számra, anélkül, hogy bármilyen módon hasznot húzott volna abból, hogy megszavazzák vagy sem, szintén helyi USR-s tanácsos. Ő kölcsönzött a 2020-as polgármesteri kampányra 25 000 lejt, amiből a polgármester állítása szerint ő személy szerint egyetlen banit sem látott, és amit akkor fizettek vissza, amikor az AEP visszaadta a kampánypénzt.

Ha az ANI döntését a bíróság helybenhagyja, Dominic Fritz elvesztheti hivatalát, és a megbízatása megszűnésétől számított 3 évre megfosztják a közhivatal viselésének jogától.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!