Kitart a kánikula, sőt, holnap még fokozódik is

2024. július 10. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is kitart a kánikula, sőt, még fokozódik is a hőség csütörtökön – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéséből.

Szerdán még csak az ország déli, illetve dél-nyugati megyéire vonatkozik másodfokú hőségriasztás, míg az ország többi részén „csak” elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, de csütörtökre már a fél ország narancssárgába borul. A szakemberek szerint csütörtökön másodfokú hőségriasztás alá kerül az országnak több mint a fele, azaz a Bánság, a Körösök vidéke, Olténia, Munténia, Dobrudzsa nem tengerparti része, Moldva déli és Erdély nyugati és délnyugati része (többek között Kolozs, Fehér és Szeben megyékben is), illetve Máramaros egyes vidékei. Ez azt jelenti, hogy nappal árnyékban is 36-39 Celsius-fok várható.

Elsőfokú riasztás alatt marad ugyanakkor Moldva legnagyobb része, a tengerpart, valamint Erdély és Máramaros egyes részei. Maros, Hargita, Kovásza és Brassó megyékben is elsőfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területek napközben 33-37 Celsius-fok is lehet árnyékban, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket, fokozva a kellemetlen hőérzetet. Helyenként az éjszakai hőmérséklet sem csökken 20 fok alá.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám országszerte egész héten ki fog tartani.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!