Kigyulladt egy 120 éves fenyőerdő a Vaskapu Natúrparkban

2024. július 10. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kigyulladt a Vaskapu Natúrparkban található fenyőerdő, már katonai repülőgépet is a helyszínre küldtek a lángok megfékezésére – tájékoztat a Libertatea. A Romsilva közlése szerint a tűz mintegy 120 hektárnyi erdőt érint.

A beszámoló szerint az erdő még múlt csütörtökön kapott lángra, de a kánikula, a szárazság és a szél és a nehezen megközelíthető helyszín akadályozta a megfékezését. Kezdetben mintegy 2 hektárnyi, körülbelül 120 éves fenyőerdőt érintett a tűz, de a kedd esti közlésében a Romsilva már azt írja, hogy mintegy 120 hektárnyi erdőt érint. A tűz miatt riasztották a katonai tűzoltókat is, és a román légierő két repülőgépet is bevetett a tűz lokalizálására és eloltására.

A Romsilva közlése szerint jelenleg mintegy 50 személy dolgozik a tűz eloltásán, a katonai tűzoltók mellett a Vaskapu Natúrpark és az orsovai erdészet munkatársai.

Az erdészet ugyanakkor hangsúlyozza, senki ne égessen tarlót, ne hagyják őrizetlenül a tüzet az erdők és tűzveszélyes területek közelében. Felhívják a turisták figyelmét, hogy mindig gondoskodjanak arról, hogy a tüzet a tűzgyújtásra kijelölt helyen is mindig eloltsák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!