Van érettségiző, aki csak nyugdíjasként térne vissza Romániába, más lelkesen készül Bukarestbe

2024. július 9. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az érettséginek ugyan már vége, de a végzősök eseményekkel teli nyár elé néznek, hiszen még csak most kezdődnek az egyetemi felvételik, beiratkozások. A múlt héten Marosvásárhelyen jártunk, és ha már ott voltunk, megkérdeztük a még javában vizsgázókat, hogy ők miként képzelik el a jövőjüket. Hogyan választanak egyetemet? Mennyire vonzó nekik külföld, Magyarország vagy a még nyugatabb? És kecsegteti őket még Kolozsvár?

Botond Csaba

Botond Csaba – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Botond Csaba – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az érettségi után a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémiára felvételizek. Már egy ideje erre készülök. A felvételi több részből áll, de a legnehezebb a nyár végi írásbeli lesz román és angol nyelvből, valamint román történelemből. Ezekből érettségiztem is, de biztos vagyok benne, hogy a felvételin sokkal komolyabban veszik, főleg a történelmet. A román is főleg nyelvtan lesz, nem pedig irodalom, mint ahogy az érettségin volt. Angolból már nyelvvizsgáztam, abból nincsen problémám.

A nyár végéig ezekre a vizsgákra fogok készülni, augusztus végén és szeptember elején lesz a felvételi. Addig még egy pszichológiai felmérés is lesz, amire nem adnak jegyet, csak átmegyek vagy sem. Majd lesz egy sportfelmérő, ami a felvételi jegyem 40 százalékát teszi ki, de az sem vészes.

Nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy hol tanuljak tovább. Édesapám csendőr, szeretném azt mondani, hogy nem befolyásolta a választásomat, de valószínűleg valamilyen módon hatott rám. Engem lenyűgöz ez a szakma, és tetszik, hogy van lehetőségem továbbtanulni ebből.

Attila

Attila – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Attila – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Tizenegyedikben részt vettem egy fizikaversenyen, és az ott elért 9,55-ös jegyemmel felvételi nélkül beiratkozhatok a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem fizika szakára. Mindig szerettem a matematikát, a fizikát, a számításokat, szóval nekem egyértelmű volt, hogy ezt szeretném továbbra is tanulni.

Marosvásárhelyen nincs fizika szak, Kolozsvár mellett esetleg még Temesvár, Bukarest és Budapest közül választhattam volna. Mivel azonban fontos számomra a családom, hogy minden második héten vagy akár minden héten héten hazajöjjek, ezért végül Kolozsvár mellett döntöttem. Komolyan nem is merült fel, hogy máshova menjek, mint Kolozsvárra. Híres egyetemi város is, magyarok is vannak, azért ez sokat számít a beilleszkedésben.

Nikolett Jessika

Nikolett Jessika – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Nikolett Jessika – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Most Marosvásárhelyen fogok jogot tanulni, de igazából rendőrnek szeretnék később menni. Gyerekkorom óta nézek bűnügyekkel, nyomozásokkal kapcsolatos sorozatokat, és nagyon megtetszett ez a szakma. Ezért gondoltam arra, hogy azt választom. Többeket is hallottam, hogy rendőrnek készülnek. Én a Rákócziban végeztem, onnan is hallottam egy csomó embertől, hogy rendőr szeretne lenni, de a Bolyaiból is tudok olyanokat, akik oda akarnak menni.

Az egyéves kolozsvári rendőrképzésre (a Septimiu Mureșan Rendőriskola működik a városban – szerk.) pont most van a felvételi, nekem az most nem fért bele, ezért ki kellene hagyjak egy évet. Így arra gondoltam, hogy elkezdek itthon jogot tanulni, hiszen a jogi képzés segít nekem abban is, hogy ne maradjon ki egy év, és közben legalább olyat fogok tanulni, aminek rendőrként is hasznát veszem.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem jogi képzésre felvételit tartanak, most arra nem vagyok felkészülve, oda most nem tudnék menni. Marosvásárhelyen csak a média számít a felvételinél, nem tartanak külön felvételi vizsgát, mint Kolozsváron, szóval ezt könnyebben el tudnám végezni. Rendőrnek meg azért tanulnék Kolozsváron, mert az van a legközelebb.

Dávid

Dávid – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Dávid – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Már nagyon rég elhatároztam, hogy én pilóta szeretnék lenni. Mindig szerettem utazni és mindig vonzottak a repülők, szóval egy ideje már tudom, hogy ezzel szeretnék foglalkozni az érettségi után. A Nyíregyházi Egyetem repülőmérnöki szakán fogok továbbtanulni. A három és fél éves képzés elvégzése után a terveim szerint majd pilótának is megyek. Nekem már a felvételi is megvolt. Az év elején átestem egy komoly orvosi vizsgán, majd pszichológiai vizsgát tettem, és most júniusban megvolt a pályaalkalmassági vizsgám, és szerencsére az is sikerült, szóval én már biztosan tudom, hogy ott fogok ősztől tanulni.

Romániában is lett volna lehetőségem továbbtanulni ezen a területen, de a nyíregyházi képzés nemzetközi szinten elismertebb. Felmerült, hogy Nyugat-Európában tanuljak tovább, de úgy döntöttem, hogy előbb Magyarországon elvégzem az egyetemet, és majd csak utána megyek nyugatra, ha minden sikerül. Romániába vissza legfeljebb a nyugdíjas éveimben térnék vissza, de egyhamar biztosan nem.

Kriszta

A Babeș–Bolyai Tudományegytem ökológia és biológia szakjain gondolkodom. Közel áll hozzám ez a tárgy, úgy érzem, hogy ezt szívesen folytatnám tovább. Engem a biológiának nem feltétlenül az orvosi része érdekel, amit Marosvásárhelyen is tanulhatnék.

Kolozsvár elég közel van, népszerű, és azt hallottam róla, hogy jó sok lehetőség van. Úgy gondolom, hogy jó lesz nekem. Más város nem is merült fel, hogy oda menjek biológiát tanulni. Örülnék, ha az egyetem elvégzése után környezetvédelemmel foglalkozhatnék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!