PressOne: Mircea Geoană a doktori dolgozatának jelentős részét plagizálta

2024. július 1. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană doktori dolgozatában forrásjelölés és idézőjel nélkül fordított le több tíz oldalt azokból az éves jelentésekből, amelyeket Bill Clinton és George W. Bush mutatott be az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa előtt, állítja a PressOne-on megjelent cikkében Emilia Șercan.

Geoană, aki jelenleg a NATO főtitkárhelyettese és potenciális romániai államfőjelölt, 2005-ben kapta meg a doktori címet a Bukaresti Gazdaságtudományi Akadémián (ASE). Akkoriban szenátor volt, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Emilia Șercan elemzése szerint Geoană Fejlődés az észak-atlanti térségben. Következtetések Románia euroatlanti struktúrákba való integrációjára vonatkozóan című, 279 oldalas doktori dolgozatából legalább 78 oldal plágium, olyan szöveget, grafikákat vagy táblázatokat tartalmaz, amelyek három amerikai elnöki jelentésből származnak.

„Nem tudom, azt mondom, hogy a doktori dolgozatomat becsületesen írtam meg, és nem érzem, hogy bármi is kívül esne az akkori szabályokon. Na most... ha időközben megváltoztak a szabályok, az más kérdés” – reagált Geoană a PressOne-nak.

Mircea Geoană egyébként 12 éven át tartó doktori tanulmányokat végzett, miközben mérnöki diplomával rendelkezett, és frissen végzett jogászként került be a Külgazdasági Kapcsolatok területére, tehát nem volt gazdasági végzettsége. Miért nem zárták ki a doktori iskolából, hiszen az érvényes szabályok értelmében ennek elvégzése egy maximális négyéves időtartamhoz kötött, teszi fel a kérdést az újságíró, hozzátéve, hogy ennek megválaszolása lesz a következő tényfeltáró anyagának a témája.

Emilia Șercan eddig is számos nagy horderejű botrányt tárt fel, beleértve több magas rangú politikus doktori disszertációinak plágiumát. Munkássága jelentős hatással volt a román közvéleményre és a tudományos integritás fontosságának hangsúlyozására. Șercannal 2022-ben nagyinterjút készített a Transtelex, az újságíró akkor elmondta, a doktori címek a politikusok számára az akadémiai elit felsőbb rétegeihez vezető kulcsokká váltak, és szembe kellett néznünk egy valóságos plágiumipar kialakulásával. Egész gyártósorok és hálózatok jöttek létre, amelyek lehetővé teszik, hogy alkalmatlan emberek kerüljenek kulcsfontosságú pozíciókba, és a kritika ellenére ott is maradjanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!