Asztalos Csaba szerint minden évben országosan kellene mérni a tanulók készségeit

2024. június 29. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Jó lenne transzdiszciplinárissá tenni a nyolcadikosok képességvizsgáját, de szerinte nem csak az általános iskola és a középiskola végén kellene országosan felmérni a tanulók készségeit, hanem minden tanév végén, mondta Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke az Edupedu kérdésére.

Asztalos szerint fontos lenne, hogy az iskola, a szülők és a tanügyminisztérium is lássa, hogy országos összehasonlításban milyen szintet érnek el a tanulók egy adott évben, és ne forduljon elő az, hogy az általános iskolában végig jó osztályzatokat kapnak, majd a nyolcadikos képességvizsgán alulmaradnak.

A CNCD elnöke szerint a már meglévő digitális javítási rendszerrel a folyamatos felmérést meg lehetne oldani. Mint hangsúlyozta, nem arra gondol, hogy évente meg kellene szervezni a mostani képességvizsgát, hanem arra, hogy az osztályok szintjén amúgy is lebonyolított évvégi felmérőket országosan kellene értékelni.

Az Edupedu a napokban több véleményt is közölt a nyolcadikos képességvizsga lehetséges átalakításáról, miután a Călărași megyei Curcani község iskolájának igazgatója, Viforel Dorobanțu közösségi oldalán felvetette, hogy meg kellene reformálni a már túlhaladott és egyáltalán nem hatékony jelenlegi felmérőt, amely felesleges nyomást helyez a tanulókra és azt a berögződést erősíti, hogy a jó tanulók liceumba mennek, a kevésbé jók pedig szakiskolába. Az informatikatanár szerint a mostani képességvizsgát ahhoz hasonlóan kellene megszervezni, mint a hatodik osztály végi országos felmérést, amely több területen méri fel a diákok készségeit. Az ötletet Marius Nistor, a Spiru Haret tanügyi szakszervezeti tömb vezetője is támogatta.

Mircea Miclea volt tanügyminiszter szerint már a 2011-es tanügyi törvénnyel megpróbáltak bevezetni egy transzdiszciplináris vizsgát az általános iskola végére, de végül ez kikerült a tervezetből, és most sincs meg hozzá a kritikus tömeg, amely támogatná. Daniel Funeriu, az előző tanügyi törvényt kidolgozó másik volt miniszter szerint a képességvizsga jelenlegi formája a legjobb esetben is „standard feladatokat megoldó robotocskákat” képez a tanulókból.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!