Nemi erőszak miatt nyolc év börtönre ítélték Huși volt ortodox püspökét

2024. június 29. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc év börtönre ítélték Huși volt ortodox püspökét, Corneliu Bârlădeanut (polgári nevén Corneliu Onilă) a teológiai szeminárium diákjaival szemben elkövetett nemi erőszak miatt, írta a Hotnews.ro. Ugyanebben az ügyben 15 év börtönre ítélték a Huși-i püspökség volt kolostori elöljáróját, Sebastian Jitarut is.

A galaci ítélőtábla döntése nem jogerős, és fellebbeztek ellene, az ügy ezután a Legfelsőbb Bíróság elé kerül. A négy éven át, zárt ajtók mögött zajló tárgyalás kimeneteléről a szexuális abúzusok ügyét korábban feltáró Diana Oncioiu és Ovidiu Vanghele újságírók számoltak be a Să fie lumină oknyomozó portál Facebook-oldalán. Az ítélet szerint a két magasrangú egyházi méltóság áldozatai fejenként 50 ezer euró, egyikük, aki mindkettőjük áldozata volt, 70 ezer euró erkölcsi kártérítést kap, írták.

Corneliu Onilă volt püspököt 2020-ban 24 órára őrizetbe vették, majd a Iași-i ítélőtábla úgy döntött, hogy előzetes letartóztatásba helyezi. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék viszont úgy döntött, hogy szabadlábon kell kivizsgálni a volt egyházi elöljárót, aki 2017-ben vonult vissza a püspöki funkciójából.

A szexuális visszaélésekre egy zsarolási botrány nyomán derült fény: 2017-ben az akkor még püspökként szolgáló Corneliu Onilăt három pap, többek között a most szintén elítélt Sebastian Jitaru kompromittáló videofelvételekkel zsarolta, amiért a püspök feljelentette őket az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA), és el is ítélték őket. A Să fie lumină újságírói azonban feltárták, hogy legalább egy olyan videó, amely Corneliu Onilă bűnösségét bizonyítja, nem került az ügyészek kezébe, és leleplezték azt is, hogy hogyan történtek a szexuális abúzusok a teológiai szemináriumban, ahol a püspök is tanított.

Az újságcikk nyomán a Iași-i ügyészség újraindította a nyomozást.

Corneliu Onilă visszavonult a püspöki funkcióból, és a Văratec kolostorban töltötte a penitenciáját, de a vádakat tagadta és püspöki rangjáról nem mondott le.

A Huși-i püspökség pénteki közleményében elhatárolódott az elkövetőktől, közölte, hogy megszakította velük a kapcsolatot és együttérzését fejezte ki az áldozatok felé, ugyanakkor lezsögezték, hogy a végleges ítéletig nem szeretnének nyilatkozni a témában, idézte az Agerpres.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!