Több mint 20 ezren vonultak fel Bukarestben az LMBTQ+ közösség jogaiért

2024. június 29. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 20 ezren vettek részt szombat délután a Bucharest Pride-on. Az Accept Egyesület szervezte felvonulás útvonalán megjelent egy kisebb, tízfős csoport is, akik a rendezvény megtartását kifogásolták, számolt be a Hotnews.

A Bucharest Pride az LMBTQ+ közösséghez tartozó családok elismerését és védelmét, illetve a transznemű személyek jogi elismerését sürgeti, és azt az üzenetet közvetíti, hogy a romániai társadalom készen áll erre, írták a szervezők a Bucharest Pride Facebook-oldalán. A felvonulás idei jelszava ennek megfelelően az volt, hogy „We Are Ready!”.

A Bucharest Pride résztvevői és az ellentüntetők kis csoportja 2024. június 29-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos A Bucharest Pride résztvevői és az ellentüntetők kis csoportja 2024. június 29-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos
A Bucharest Pride résztvevői és az ellentüntetők kis csoportja 2024. június 29-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos

A rendezvényt idén 25 ország nagykövetsége és az Európai Bizottság képviselete is támogatta. A támogató országok: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Nagy-Britannia, Kanada, Csehország, Chile, Ciprus, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Hollandia, Mexikó, Új-Zéland, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovénia és az Amerikai Egyesült Államok.

A bukaresti csendőrség közölte, hogy a rendezvény útvonalán egy tíz fős csoport tiltakozott Bucharest Pride ellen, és miután többszöri felszólításra sem távoztak, igazoltatták őket. Egyikük nem volt hajlandó igazolni magát, ezért bekísérték a rendőrségre és végül 2 ezer lejre megbírságolták a jóváhagyott köztéri felvonulás megzavarásáért, illetve a közrend megzavarásáért.

Akárcsak a korábbi években, most is erre a napra szervezte a hagyományos családot támogató tüntetését, a Normalitás Menetét a Noua Dreaptă Egyesület, ezt valamivel korábban, 13 órától tartották egy másik központi helyszínen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!