Transtelex-felmérés: egyesek szerint Soros-bérencek vagyunk, mások meg leudéméristáztak

2024. június 24. – 17:37

Másolás

Vágólapra másolva

Több erdélyi magyar és romániai közéletet, illetve kevesebb magyarországit. Sportból elég annyi, amennyit most kaptok, és receptekből sem feltétlen szeretnétek többet, de a hozzávalók árának az alakulásáról azért írhatunk bővebben. Több riportot, elemzést és tényfeltárást akartok, hogy ne elégedjünk meg az egyszerű válaszokkal, sőt ezért még fizetni is hajlandóak lennétek. Nemrég készítettünk egy felmérést, amiben arra voltunk leginkább kíváncsiak, hogy milyennek látjátok a Transtelexet, illetve milyen irányt képzeltek el neki. Mit vártok el tőlünk a jövőben? Hogyan állunk a támogatásokkal, és mit gondoltok a rendszeres előfizetésről? Kiderül az is, hogy megnyitnátok-e a pénztárcátokat egy hírlevélért, és miért fontos, hogy még ennél is több erdélyi tartalommal jelentkezzünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem egy reprezentatív felmérés volt, még csak azt se nagyon mondhatjuk, hogy ezt szeretnék a Transtelex olvasói. A felmérés leginkább annak a közel 400 igazán elhivatott követőnknek a véleményét tükrözi, akik vagy annyira szeretnek, hogy simán áldoztak 10 percet az idejükből arra, hogy elmondják, szerintük, miként lehetnék jobbak, vagy annyira kivannak ránk, hogy ezt az érzést mindenképp szerették volna velünk megosztani. Épp ezért pontos számokat és arányokat most nem fogok írni, csak fölöslegesen terhelnének vele. Mindenesetre, akár szerettek, akár nem, különösen hálásak vagyunk, hogy értünk kitöltöttétek a kérdőívet.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a kérdőívre válaszolók négyötöde inkább pozitívan viszonyul hozzánk, és szinte elenyésző azoknak a száma, akik kifejezetten negatívan gondolnak ránk. Akik nem szeretnek, azok leginkább elfogultnak és véleményesnek gondolnak, elégedetlenek a hírek tényszerűségével, lettünk Soros-, de RMDSZ-bérencek is.

Ugyanakkor ha az elért pontszámot nézzük a hírek tényszerűsége, a cikkek alapossága és elemzések minősége tekintetében viszonylag szép eredményt értünk el, viszont értjük a sok pozitív visszajelzés mögött megjelenő konstruktív kritikát is, hogy lehetnénk gyorsabbak, sokszor tényszerűbbek és korrektebbek, illetve pontosságban és alaposságban is van még mit fejlődni. Örülünk, hogy nem gondoltok teljesen besavanyodottnak (bár a nagy fermentációs lázban ez már nem is akkora sértés), de az is egyértelmű, hogy szórakoztatóbbak is lehetnénk.

Szerettek vagy sem, abban egyértelműek az igények, hogy miből olvasnátok többet a Transtelexen.

Román belpolitikai, erdélyi magyar politikai és gazdasági hírekből szinte mindenki többet akar, ugyanis mindhárom kategória esetében a megkérdezettek legalább háromnegyede erre szavazott.

Ebben a tekintetben állíthatom, hogy találkoznak az igényeitek a mieinkkel, mert mi is szívesen olvasnánk többet belőlük, és igyekszünk is megfelelni az elvárásoknak. Valószínűleg a gazdaság alatt nem a mezőgazdasági támogatásokat értitek, mert vidéki olvasónk alig van, sőt még kisvárosi is alig. Főként megyeszékhelyeken élnek azok, akik válaszoltak nekünk.

És abban is egyértelműek voltatok, hogy miből nem szeretnének többet: ez pedig a sport.

Szóval bármennyire is szurkolunk a szentgyörgyi focistáknak vagy a gyergyói hokisoknak, a bajnoki szereplésüket valószínű, ezután sem fogjuk hétről-hétre nyomon követni, de azt hiszem az elkerülhetetlen, hogy az idén nyáron focival és olimpiával ne találkozzatok az oldalunkon. Van, amiből nem lehet kimaradni.

Azzal kapcsolatban is világos jelzést kaptunk, hogy bánjunk csínján a magyarországi politikai történések átemelésével az oldalunkra, a megkérdezettek nagyjából fele mondta azt, hogy nem kell több, mint amennyit most kap. Ennek részben az is lehet az oka, hogy bár a kérdőívet kitöltők között 70 százalékos többségben vannak a romániaiak, de jelentős részük, mintegy kétharmaduk, rendszeresen követi a Telexet is, sőt sokan azt is megjelölték, hogy más magyarországi oldalakat is követnek, tehát ott megkapják az őket érdeklő magyar témákat.

Bár többször kaptunk már kritikát az oldal kinézetével kapcsolatban, többen nehezményezték már az elmúlt években, hogy nagyon hasonlít a Telexre, mások amiatt írtak, hogy átláthatatlan, sőt egyenesen katasztrófa, de a válaszolók többsége elégedett az oldal kinézetével. Az már furább, hogy a cikkek nyelvi helyességéről és a helyesírásáról is sokan elégedetten nyilatkoztatok, pedig azzal mi sem vagyunk mindig elégedettek.

Örülünk, hogy 10 válaszolóból 7 nem zárkózik el attól, hogy fizessen a Transtelexért.

Ha pedig a bizonytalanokat is mellé tesszük, akik azt mondták, majd a jövő eldönti, hogy fizet-e az újságért, akkor a válaszadók között 90 százalékra nő azok aránya, akik nem utasítják el támogatásunkat. Mindezt úgy, hogy a kitöltők nagy többsége egyelőre nem tartozik azok közé, aki pénzt ad hírekért, a tudósításokért, az interjúkért és egyéb anyagokért.

Ez azt mutatja számunkra, megértitek, a független sajtó megfelelő működésének az alapját olvasók biztosítják, akik esetenként vagy – jobb esetben – rendszeresen fizetnek is a fenntartásáért. Valljuk be, az elmúlt bő 20 év azon ritka kegyelmi időszak volt a történelemben, amikor ingyenesen lehetett sajtóhoz jutni, de mára már bebizonyosodott, hogy ha független újságot, portált szeretne bárki, akkor ez a modell egyáltalán nem fenntartható. Örülünk, hogy ezt ti is érzitek, sokan gondoljátok úgy, hogy a függetlenségért fizetni kell.

Árnyalja az optimista képet, hogy még egy ilyen lelkes és elkötelezett tömegben is kisebbségben vannak azok, akik bármiféle – tehát nem csak a Transtelexért – sajtótermékért jelenleg fizetnek.

Azzal kapcsolatban is elég egyértelműek voltatok, hogy miért érné meg fizetni nektek.

A megkérdezettek többsége riportokat, tényfeltárásokat és elemzéseket szeretne. Ebben a tekintetben is egyet tudunk érteni, mert mi is szívesen foglalkozunk ilyenekkel. Azt viszont tudnotok kell, hogy ezek a legköltségesebb műfajok is, amelyek pénzt, időt, újságírót igényelnek, és sokszor hónapokig kell követni egy-egy témát ahhoz, hogy majd cikké álljon össze a történet. Most a jelenlegi működési keretünk fenntartására gyűjtöttünk, és ebbe pontosan annyi fér bele ezekből a műfajokból, amennyit láttatok oldalunkon.

Sokan mondtátok még azt is, hogy a Transtelex vélemény rovata, illetve annak az erősítése, megérné nektek a havi rendszeres támogatás beállítását.

És egyöntetűen fellélegzett a szerkesztőség, amikor számszerűsítve láthattuk, hogy tematikus hírlevelekbe nem nagyon érné meg nekünk energiát fektetni, mert bár jól nézne ki, de keveset hozna a konyhára. Ugyanakkor elégtételt jelent a hírrovat fenntartásába fektetett óriási energiáért, hogy látványos azoknak az aránya, akik azt mondták, hogy nekik ezért éri vagy érte meg pénzt kiadni.

A kérdőív ugyanakkor azt is egyértelműen kijelöli, hogy érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk az egyetemista diákokra, akik között egyelőre kevés az elkötelezett olvasónk. A válaszadók között többségben vannak az alkalmazottként, vállalkozóként vagy önfoglalkoztatóként dolgozók, tehát az az aktív lakosság, akiknek biztosított a havi rendszeres jövedelme. Csak érdekességként jegyzem meg, ha már rákérdeztünk, hogy a válaszadók kétharmadának egyértelműen magasabb a fizetése, mint az enyém.

Mi továbbra is arra biztatunk, ha független, komoly, de azért néha szórakoztató (is) újságot szeretnétek, ami tényleg megmutatja a lényeges, az embereket foglalkoztató történéseket az erdélyi magyar és romániai közéletben, akkor támogassátok anyagilag is a Transtelexet! Vagy legalább egy jó szóval, visszajelzéssel, máskor egy jó sztorival, amire felhívjátok a figyelmünket, de álljatok mellénk!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!