Edupedu: majdnem 16 ezer nyolcadikos hiányzik a képességvizsgázók közül

2024. június 24. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem 16 ezer tanuló nem vesz részt a kedden kezdődő országos képességvizsgán, ami azt jelenti, hogy vagy nem fejezték be a nyolcadik osztályt, vagy nem íratták be őket a vizsgára az iskolák, hívta fel a figyelmet az Edupedu.ro.

A tanügyminisztérium hétfői közlése szerint több mint 160 400 tanuló vesz részt a kedden kezdődő országos képességvizsgán. A nyolcadikos tanulókat 2019 óta automatikusan íratják be a vizsgára az iskolák titkárságai.

Az Edupedu kiszámolta, hogy ha a nyolcadik osztályt 2023 őszén 176 266-on kezdték el, ahogy azt a tanügyminisztérium korábban közölte, akkor a képességvizsga hozzávetőleges részvételi adatai azt mutatják, hogy 15 866 tanuló nem jutott el az országos felmérőig. Ez a nyolcadikosok 9 százalékát jelenti, és a legmagasabb arány 2019 óta, figyelmeztet az oktatási szakportál.

A lap arra is emlékeztet, hogy 2024 januárjában Ligia Deca tanügyminiszter egy körlevélben 13 intézkedést javasolt a nyolcadikos képességvizsgától és az érettségitől való tömeges távolmaradás visszaszorítására.

A nyolcadikosok képességvizsgája május 25-én, kedden a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik, csütörtökön, május 27-én a matematika vizsgával folytatódik, pénteken, május 28-án pedig az anyanyelv vizsgával zárul a nem román tagozaton tanulók számára. Az eredményeket július 3-án 14 óráig közlik, aznap 16 és 19 óra között, illetve július 4-én 8 és 12 óra között lehet óvást benyújtani, a végleges eredmények pedig július 9-én várhatóak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!