Fákat döntött ki, áramszünetet okozott a vihar Erdélyben

2024. június 23. – 10:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnap reggeli vihar miatt kidőlt fák több erdélyi megyében károkat okoztak, volt, ahol kigyulladt egy gólyafészek, máshol leállt a vasúti forgalom, és több ezer fogyasztó maradt áram nélkül.

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint vasárnap az erős szélben az úttestre dőlt egy fa a 13B jelzésű országút Borzont és Parajd közötti szakaszán, illetve a 12C jelzésű országúton, Gyilkostó üdülőtelepen is. Az önkéntes és a katonai tűzoltók eltakarították a kidőlt a fákat, írta az Agerpres.

Maroshévízen autóra dőlt egy fa, és elárasztott a víz a egy pincét. Gyergyóalfaluban villámcsapás miatt kigyulladt egy villanyoszlopra rakott gólyafészek.

Gyergyóditróban, Orotván, Borzonton, Gyergyócsomafalván és Bétán megrongált a vihar 38 transzformátorállomást, így mintegy 3000 fogyasztó áram nélkül maradt.

Vasárnap reggel Hargita megyében narancssárga jelzésű riasztás volt érvényben a zivatarok miatt, a lakosságot RO-ALERT üzenetben is figyelmeztették.

Az Agerpres arról is tájékoztatott, hogy áll a vasúti forgalom Palotailva és Maroshévíz között, mivel az éjszaka több helyen fák dőltek a sínekre az erős szélben. A vasúti alkalmazottak dolgoznak a fák, ágak eltakarításán.

A Román Vasúttársaság vasárnap reggeli tájékoztatása szerint ugyanakkor Palotailva és Ratosnya között dízelvontatással közlekednek a vonatok. A felsővezeték meghibásodása miatt átmenetileg Palotailván, illetve Ratosnyán vesztegelő két szerelvényre – a Maroshévíz és Marosvásárhely között közlekedő IR 10731-es, illetve az Érmihályfalva és Brassó közötti IRN 407-es járatra – dízel mozdonyt kapcsoltak, így folytathatták az útjukat.

A mersultrenurilor.infofer.ro adatai szerint a IR 10731-es járat 217 perces késéssel indult el Dédáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!