Becslés: 68 romániai gyermek halt meg 2021-ben légszennyezettség miatt

2024. június 23. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

A légköri szennyezés 2021-ben világszinten 8,1 millió halálesetet okozott, és a második legfontosabb tényező, ami növeli az elhalálozás kockázatát az öt évesnél fiatalabb gyermekek körében is, derült ki az UNICEF és az amerikai Health Effects Institute (HEI) friss jelentéséből.

A jelentést első alkalommal állították össze az UNICEF közreműködésével, kiemelve az öt év alatti gyermekek veszélyeztetettségét. A szennyezett levegő már a magzat egészségét is károsíthatja, a gyermekek pedig azért is különösen veszélyeztetettek, mert a testsúlyukhoz képest arányosan több levegőt lélegeznek be, a szerveik pedig még fejlődésben vannak. A légköri szennyezés gyermekkori egészségügyi hatásai között szerepel a korai születés, a kis születési súly, az asztma és a tüdőbetegségek, emelte ki az UNICEF romániai szervezetének közleménye.

A szennyezett levegő 2021-ben több mint 700 ezer öt év alatti gyermek halálát okozta, így a leggyakoribb halálhoz vezető kockázati tényező az alultápláltság után. 500 ezer esetben a gyermekek halálát a mérgező tüzelőanyaggal folytatott beltéri főzés okozta, elsősorban Afrikában és Ázsiában. 2000 óta ugyanakkor globálisan 53 százalékkal csökkent a légköri szennyezés okozta elhalálozás az öt év alatti gyermekek körében, ami jelzi, hogy történtek előrelépések, hangsúlyozta a jelentés.

A szálló por (PM2,5), a háztartások légszennyezettsége, az ózon (O3) és a nitrogén-dioxid (NO2) jelenlétét több mint 200 országban és régióban mérték fel.

A jelentés becslései szerint Romániában a vizsgált időszakban, 2021-ben 68 gyermek vesztette életét a szennyezett levegő miatt, ebből 63-an nem voltak még egy évesek. Az öt év alatti romániai gyermekek ugyanakkor összesen kb. 6258 egészséges életévet vesztettek a légszennyezettség miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!