Jön a kánikulai nyár, akár 38 Celsius-fokos maximumok is lehetnek a következő hetekben

2024. június 17. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte hőség lesz, és akár 38 Celsius-fokos maximumok is várhatók a következő időszakban, a légköri instabilitás pedig szinte végig kísérőeleme lesz a kánikulának – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett, és július elsejéig érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben fokozatosan felmelegszik az idő az első héten, a hétfői 28 fokról a hét végére 34 fokig emelkedik a nappali csúcsértékek átlaga. Ezzel egy időben a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus küszöböt, éjszaka 13, majd 15-17 fokig hűl le a levegő. Június 23-án és 24-én a minimumok 3-4 fokkal, a maximimok 6-7 fokkal csökkenek. Ezt követően a minimumok nem változnak jelentősen, a nappali csúcsértékek azonban enyhén emelkedni fognak. Június 23. és 26. között fokozottabb légköri instabilitásra lehet számítani, tehát záporok, zivatarok lehetnek.

A Bánságban és a Körösvidéken egész héten kánikula várható. A hétfői 29-31 fokról a hét végére 36-37 fokig emelkednek a hőmérsékleti csúcsértékek, a minimumok pedig 15-ről 18-21 fokra nőnek. Június 23-24-én enyhül a hőség, a nappali értékek 6-8 fokkal, az éjszakaiak 3-4 fokkal esnek vissza. Június 22-23-ától kezdődően szinte naponta lehet zivatarokra számítani.

Máramarosban szintén hőség várható ezen a héten, a hét elején 27 fok, a hét vége felé 33 fok körüli csúcsértékekkel. A minimumok eleinte 14 fok körül, majd 16-18 fok körül alakulnak. A 23-án bekövetkező enyhülés nyomán két napig 6-7 fokkal hűvösebb lesz nappal, illetve 3-4 fokkal éjszaka. Jövő héten a minimumok átlagértéke konstans lesz, a nappali csúcsértékek pedig enyhén emelkednek. Fokozott légköri instabilitásra főként június 22-25. között lehet számítani a régióban.

A hegyvidéken is meleg lesz a következő két hétben. Az első hét elején még 19 fok körül alakul a csúcsértékek, illetve 9-10 fok körül az éjszakai minimumok átlaga, majd a hét végére eléri a 24-25, illetve a 14-16 fokot. Június 23-án és 24-én 4-5 fokkal csökkenek az éjszakai, valamint 6-7 fokkal a nappali hőmérsékleti értékek. A második héten nem lesz jelentős hőmérséklet-ingadozás. Légköri instabilitás az első héten is felléphet helyenként, a második héten azonban általánosabbá válik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!