A születési bizonyítvány nem úti okmány! – így nem utazhat vele külföldre egy kiskorú

2024. június 17. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Figyelmeztetést adott ki az országos határrendészet arról, hogy születési bizonyítvány nem úti okmány, azzal nem utazhat külföldre a kiskorú. A vakáció közeledtével a határrendészet nem véletlen adott ki tájékoztatást erről, a közlésük szerint csak az elmúlt hónapban körülbelül 150 kiskorút kellett visszafordítaniuk a határról, mert az őket kísérő felnőttek nem tudták bemutatni a törvény által előírt dokumentumokat – írja az Agerpres.

A 2005/248-as törvény értelmében a kiskorú román állampolgárok útlevéllel, illetve (14 év fölött) útlevéllel vagy személyazonossági igazolvánnyal utazhatnak külföldre. A születési bizonyítvány nem minősül úti okmánynak

– nyomatékosítja a határrendészet.

A 16 év alatti kiskorúak csak felnőtt kíséretében, a szülők vagy gyám engedélyével léphetik át az ország határait.

Románia részleges schengeni csatlakozásával a repülőtereken és tengeri kikötőkben már nincs határellenőrzés a román állampolgárokkal szemben. A kiskorúak viszont ugyanolyan okmányokkal utazhatnak a schengeni térségbe a repülőterekről, mint korábban.

Annak ellenőrzése érdekében, hogy a romániai kiskorúak és kísérőik rendelkeznek-e a fent említett okmányokkal, a határőrök a repülőtéren szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhetnek. Ha úgy találják, hogy nem rendelkeznek ezekkel, nem engedik őket elhagyni az országot.

Ha a kiskorú csak egyik szülővel utazik külföldre, a határellenőrzéskor a másik szülő írásbeli beleegyezését kell bemutatni, ha pedig nem szülővel, hanem más felnőtt személlyel utazik, akkor mindkét szülőtől írásbeli hozzájárulás szükséges.

Amennyiben a kiskorú saját lakhelyére utazik haza és ezt okmányokkal tudja bizonyítani, akkor elegendő egy úti okmány (útlevél vagy személyazonossági igazolvány) az utazáshoz.

Ha a kiskorú tanulmányi célból, versenyre vagy orvosi célból utazik külföldre, elég egyik szülő írásbeli beleegyezése, valamint az utazás célját igazoló dokumentum.

A 16 év fölötti kiskorúak felnőtt kísérő nélkül is utazhatnak, ebben az esetben egy érvényes úti okmányt és mindkét szülő írásbeli hozzájárulását kell bemutatniuk. Ha saját lakhelyére utazik haza és ezt okmányokkal tudja bizonyítani, akkor elegendő egy úti okmány (útlevél vagy személyazonossági igazolvány) az utazáshoz.

A kiskorút kísérő, a szülőktől eltérő felnőtt személyeknek már nem kell papíron bemutatniuk az erkölcsi bizonyítványukat, ezt elektronikus formában ellenőrzi le a határrendészeti alkalmazott.

A kiskorú határátlépéséhez szükséges szülői hozzájárulás egy közjegyző által hitelesített dokumentum, amelynek törvény által előírt formája megtalálható a határrendészet oldalán.

A román határrendészet idén már körülbelül 880 kiskorút fordított vissza a határról, mert szüleik vagy kísérőik nem tudták bemutatni a törvény által megkövetelt dokumentumokat. Az ilyen esetek egyre gyakoribbak a vakáció közeledtével – figyelmeztetnek a hatóságok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!