Vádat emeltek a crevediai LPG-állomás két tulajdonosa ellen

2024. június 12. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt a legfőbb ügyészség a crevediai LPG-állomás két tulajdonosa, Ionuţ Doldurea és Cosmin Stângă ellen gondatlanságból elkövetett, katasztrófát okozó rongálás és a munkavédelmi szabályok megsértése miatt. A tulajdonukban levő LPG-állomáson tavaly augusztusban történt több robbanás, amely hat ember halálát és 54 ember sérülését okozta. Ugyanakkor vádat emeltek a töltőállomást működtető cég, a Flagas kft. ellen is – írja az Agerpres.

Ionuţ Doldurea a caracali polgármesternek, Ion Doldureának a fia. Ion Duldurea újabb mandátumot szerzett a vasárnapi helyhatósági választásokon.

A tragédia 2023. augusztus 26-án következett be, miközben cseppfolyósított gázt fejtettek át egyik tartályból a másikba. Az ügyészek szerint a kiszivárgó gáz gyújtóforrással érintkezhetett, ami több robbanást idézett elő. A robbanások hat ember halálát, 54 sérülését okozták, nyolc ház teljesen megsemmisült, 80 megrongálódott.

A crevediai telken semmiféle műveletet nem lett volna szabad végrehajtani cseppfolyósított gázzal (sem tárolást, sem átfejtést), mivel a kérdéses terület nem rendelkezett az ehhez szükséges hatósági engedélyekkel.

A vád szerint Ionuţ Doldurea és Cosmin Stângă 2020. szeptember 30-a és 2023. augusztus 26-a között egy engedéllyel nem rendelkező munkaponton, a munkahelyi biztonságra vonatkozó jogszabályok, illetve a cseppfolyósított üzemanyag tárolására, feltöltésére, átfejtésére és szállítására vonatkozó előírások sorozatos megsértésével működtették a tulajdonukban levő vállalatot. A tulajdonosok hozzájárultak, hogy alkalmazottaik összetákolt mobil szivattyúval hatóságilag nem engedélyezett tartálykocsiba engedély nélkül fejtsenek át cseppfolyósított gázt egy sűrűn lakott területen. Az egyik átfejtőcső tömítési hibája miatt gáz került a levegőbe, amely egy gyújtóforrással érintkezve robbanásokhoz vezetett, és elősegítette a tűz gyors elterjedését.

Munkáltatókként Ionuţ Doldurea és Cosmin Stângă a minimális munkavédelmi intézkedéseket sem tették meg alkalmazottaik biztonsága érdekében, és eltekintettek a vegyi anyagokkal dolgozó személyekre vonatkozó munkavédelmi intézkedésektől, utasítva alkalmazottaikat, hogy titokban, engedély nélküli és be nem jelentett munkaponton, rosszul működő, improvizált mobil szivattyúval LPG-gázat fejtsenek át. Ez az alkalmazottak és más személyek halálához, illetve súlyos sérüléséhez vezetett – áll a vádiratban.

Az ügyet a Dâmboviţa megyei Răcari város bírósága tárgyalja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!