Nagyot nyert az RMDSZ Kolozsváron, de a tanácsosaik számát valószínűleg nem tudják növelni

2024. június 10. – 19:25

Nagyot nyert az RMDSZ Kolozsváron, de a tanácsosaik számát valószínűleg nem tudják növelni
Az RMDSZ sajtótájékoztatója Kolozsváron 2024. június 10-én – Fotó: Kelemen Hunor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 17,3 ezer szavazatot kapott, és az utóbbi 20 év legjobb eredményét érte el a helyhatósági választásokon a kolozsvári RMDSZ, amely arra készül, hogy továbbra is a PNL-vel kormányozza a várost – nyilatkozta a Transtelexnek Oláh Emese alpolgármester az RMDSZ választási eredményeinek a kolozsvári kiértékelőjén.

Négy évvel ezelőtt 11 ezer szavazatot kapott a párt, 2016-ban pedig 16,4 ezren voksoltak rájuk. 2012-ben 16,9 ezren szavaztak bizalmat a szövetség helyi tanácsosi listájának, míg 2008-ban 17,29 ezer szavazattal végeztek. 2008-ban ez még 5 mandátumot ért a helyi tanácsban, most valószínűleg négyet fognak kapni.

„Nagyon örülünk, hogy ilyen magas részvétel mellett majdnem biztosan sikerült megtartani a négy tanácsosi helyet. Reménykedtünk egy ötödik helyben is, de ilyen magas részvétel mellett ez nem volt lehetséges. Ennél többet nem nagyon tudtunk volna elérni, és nagyon büszkék vagyunk az eredményre” – értékelte Oláh Emese.

Azzal kapcsolatban, hogy a PNL várhatóan több tanácsosi mandátumát is elveszíti az önkormányzatban az alpolgármester pozitívan nyilatkozott. „Ebben a felállásban ismét az RMDSZ lehet a mérleg nyelve, mint volt 2012-2016 között is” – mondta. Ilyen körülmények között javul az RMDSZ alkupozíciója, és több megvalósítást eszközölhet ki, mint az elmúlt években.

„Ugyanakkor meg kell nézni, hogy milyen döntéseket hoz az önkormányzat, mert azokhoz a döntésekhez, amihez minősített többségre van szükség, nem lesz elegendő a PNL és az RMDSZ szövetsége. A döntések mellé egy másik párt képviselőit is meg kell győzni” – mondta Oláh Emese.

Az AUR valószínűsíthető tanácsosi mandátumszerzésével kapcsolatban annyit mondott, hogy „ez valószínűleg változtatni fog a munkastíluson” a városi tanácsban.

„Nem számítottunk arra, hogy Kolozsváron egy ilyen szélsőséges gondolatokat valló párt is be fog jutni. Azt is meg kell jegyezzem, hogy városi szinten csak az utolsó héten volt a magyar közösséget támadó politikája az AUR-nak, és lehet, hogy ezzel magyarázható, hogy végül bejutottak a tanácsba” – mondta Oláh Emese, aki úgy látja, hogyha végig élesebben buzdítottak volna a magyarok ellen, „nem hiszem, hogy akkor ilyen szép eredményt ért volna el” a szélsőséges párt.

Az RMDSZ nemcsak Kolozsváron szerepelt nagyon jól, a szervezet elnöke, Kelemen Hunor elégedetten nyilatkozott a szövetség szórványban elért eredményeiről is. 2020-ban sok fájó vereséget könyvelhettek el, de Kelemen szerint most bebizonyították, hogy „képesek talpra állni”.

A sikerek között említette, hogy egyedül indulva visszajutottak Beszterce város tanácsába, illetve Beszterce-Naszód megye önkormányzatába. Brassó megyei tanácsosi listájuk is átlépte a bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Sőt, Máramaros megyében is sikerült visszajutni a tanácsba, Nagybányán még van rá esély, hogy egy harmadik tanácsosi pozíciót is megkapnak, Máramarosszigeten pedig kettőre növelték a tanácsosaik számát.

Vajdahunyadon négy év után sikerült visszajutniuk az önkormányzatba, Déván pedig tudták eggyel növelni a tanácsosaik számát. Szeben megyében pedig Medgyesen, Vízaknán és Balázstelkén jutottak vissza a helyi tanácsba négy év elteltével. Kolozs megyében Aranyosgyéresen sikerült visszajutni. Temesváron pedig koalícióban az USR-vel, a PMP-vel és Jobboldal Erejével ismét bejutottak a városi tanácsba.

Az önkormányzati választásokon az eddig összesített eredmények szerint 199 RMDSZ-es színekben induló polgármestert választottak meg, illetve 5 olyat, akik függetlenül, de az RMDSZ támogatásával nyertek. Ilyen Marosvásárhelyen Soós Zoltán, Tusnádfürdőn Butyka Zsolt, Makfalván Vass Imre, Újszékelyben Szabó Ottó és Esztelneken Salamon Balázs. Emellett megtartották mind a négy megyei tanácselnöki pozíciójukat is.

Kelemen Hunor a Székelyudvarhelyi győzelmet emelte ki, ahol „soha nem arattak ekkora győzelmet”, nemcsak Szakács Paál István szerezte meg a polgármesteri széket, hanem a tanácsban háromnegyedes többséget szereztek. Ezen kívül Szászrégen megtartását méltatta, ahol kisebbségben vannak a magyarok, illetve Margitta visszaszerzését, ahol négy év után lesz ismét RMDSZ-es polgármester Demián Zsolt személyében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!