Véget ért a kampány; a vasárnapi urnazárásig tilos a választói akaratot befolyásoló tevékenység

2024. június 8. – 08:13

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton reggel 7 órakor véget ért a választási kampány, a szavazásra jogosult romániaiakat az urnákhoz várják vasárnap, hogy megválasszák helyi önkormányzati képviselőiket és az ország európai parlamenti (EP-) képviselőit. Az önkormányzati választáson 207.389 jelölt indul, az EP-képviselői helyekért 494-en szálltak versenybe pártlistákon vagy függetlenként. A kampány fő tanulságait, illetve az RMDSZ esélyeit az előtte álló választásokon ebben az anyagunkban foglaltuk össze.

A kampány lejártával az összes plakátot és egyéb választási anyagot el kell távolítani a szavazóhelyiségek épületéből. A Központi Választási Iroda (BEC) határozata szerint a kampányanyagok eltávolítását a szavazókörzeti választási iroda elnöke rendeli el, és a polgármester által erre kijelölt személyek hajtják végre a rendelet kiadásától számított két órán belül.

A kampánycsend idején, azaz június 8-án reggel 7 órától a vasárnapi urnazárásig tilos a választói akaratot befolyásoló tevékenység. A tiltás az ebben az időintervallumban zajló különféle rendezvények szervezőire és résztvevőire is érvényes.

A szavazókörzeti választási iroda elnöke a választások zavartalan lebonyolítását elősegítő intézkedéseket hozhat, hatásköre a szavazóhelyiségnek helyet adó épület 500 méteres körzetére terjed ki.

A választások napján, június 9-én reggel 7 órától a szavazás lezárultáig tilos alkoholt árusítani a szavazóhelyiségek 500 méteres körzetében.

A vasárnapi európai parlamenti és helyhatósági választásokon mintegy 20 ezer szavazóhelyiségben közel 19 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!