További szavazólapok nyomtatását kérte az AEP, az USR szerint törvénytelenül

2024. június 8. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

További szavazólapok nyomtatására adott le rendelést pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP) – írja az Agerpres. Az AEP szombati tájékoztatása szerint 19 766 újabb szavazólapot nyomtattak, ebből 9857-et helyi tanácsosi jelöltlistákkal és 9909-et polgármesterjelöltekkel. Ezek a szavazólapok 55 Fehér, Krassó-Szörény, Dolj, Hunyad, Mehedinţi, Olt, Teleorman és Temes megyei választókerülethez kerülnek.

A közlemény szerint az AEP a Központi Választási Iroda (BEC) pénteken hozott 218-as határozatára hivatkozva rendelte meg a szavazólapokat.

USR: Ez sérti a törvény előírásokat

Az USR közleménye szerint a BEC pénteki döntése törvénysértő. A párt közleménye szerint a BEC „a Cătălin Predoiu vezette belügyminisztérium és több prefektus” kérésére, több mint hat órán át tartó ülésen fogadta el a határozatot, amely lehetővé teszi szavazólapok nyomtatását a választások napján. Az USR szerint a döntés sérti azt a törvényi előírást, amely szerint a szavazólapokat legkésőbb 10 nappal a választás előtt kell kinyomtatni, és számuk nem lehet nagyobb a választói névjegyzékben szereplők számának 110 százalékánál.

Az USR szerint a BEC határozata lehetővé teszi, hogy a szavazóhelyiségek egy választókerületen belül átadhassanak egymásnak szavazólapokat „egy átláthatatlan, a belügy és a prefektus által ellenőrzött eljárással”.

Az ellenzéki párt elnöke megállapította, hogy a BEC határozata „szélesre tárja a kaput a választási csalások előtt”, és „szembemegy az ország törvényeivel”. Csak az autokratikus rezsimekre jellemző, hogy a hatalmon lévők kényük-kedvük szerint nyomtathatnak szavazólapokat a választások napján – idézték a közleményben Cătălin Drulát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!