CNSAS: az európai parlamenti képviselőjelöltek egyike együttműködött a Securitatéval

2024. június 7. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) pénteken bejelentette: kérni fogja a bíróságtól annak megállapítását, hogy az európai parlamenti képviselőjelöltek egyike együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel – írja az Agerpres.

Közleménye szerint az intézmény eddig az 541 EP-jelölt közül 539-nek világította át a múltját. Egyik esetében megállapították, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a Securitatéval, ügye pedig a bíróságra kerül; 223 jelölt számára kiállították az igazolást arról, hogy nem működtek együtt a kommunista titkosrendőrséggel, ami a választásokon való indulás egyik feltétele; az 1973. december 22. után született 315 jelölt esetében a törvény nem írja elő a múltjuk átvilágítását. Ők ugyanis még nem voltak 16 évesek a forradalom kitörésekor.

A CNSAS szerint a helyhatósági választásokon induló jelöltek közül négy együttműködött a Securitatéval, egy pedig alkalmazottja volt az erőszakszervezetnek. Ezt korábban mindegyikük esetében jogerős határozattal a bíróság is megerősítette.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!