A PSD és a PNL is jövő héten dönt államfőjelöltje személyéről

2024. június 7. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő hét folyamán a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is bejelenti, hogy ki lesz a jelöltje az államelnök-választáson – írja az Agerpres.

Marcel Ciolacu PSD-elnök az Antena 3 televíziónak nyilatkozott a témáról csütörtök este. Azt kérdezték tőle, ha pártja jó eredményt ér el a vasárnapi választásokon, bejelenti-e a jelöltségét az elnökválasztásra. Ciolacu azt válaszolta, „ha a választások másnapján nem is, de az azt követő héten megszületik a döntés”. Párton belül „komolyan” kielemzik a helyzetet, majd közösen eldöntik, hogy ki lenne a legalkalmasabb jelölt. „Amit már ma este elmondhatok: kizárt, hogy a PSD-nek ne legyen saját jelöltje az elnökválasztásra” – tette hozzá.

A szociáldemokrata pártelnök azt is elmondta, hogy nem elégedett sem Traian Băsescu korábbi, sem Klaus Iohannis jelenlegi államfő tevékenységével, ő ennél többet vár el az ország vezetőjétől. „Én olyan elnököt szeretnék, aki megérti, min megy keresztül Románia jelenleg, aki megérti, hogy a mostani igen összetett kontextusban ezek nagyon fontos évek Románia számára, aki vállvetve dolgozik a miniszterelnökkel, függetlenül attól, hogy az melyik politikai párt képviselője” – fogalmazott.

A PNL elnöke, Nicolae Ciucă szintén közölte az Antena 3 csütörtök esti műsorában, hogy jövő héten jelenti be, indul-e az államfői tisztségért. A vasárnapi választások eredményének kiértékelését követően a párt Országos Tanácsa, majd a kongresszus hozza meg a döntést az államfőjelölt személyéről.

Emlékeztetett, hogy a romániai elnökválasztás első fordulóját szeptember 15-én, a második fordulót 29-én tartják. Így július elején sort kell keríteni a kongresszusra – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!