Maros és Hargita megyében is jelentős károkat okozott a hétfő délutáni vihar

2024. június 3. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási vihar volt hétfő délután a Segesvár, Székelykeresztúr és Székelyudvarhely környékén. A vihar fákat döntött ki, házakat rongált meg.

A Maros megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint több mint 30 ház tetőzetét rongálta meg a szél és hat pincét öntött el a víz Héjjasfalván, Szászkézden, Apoldon és Segesváron a vihar ideje alatt. A közlemény szerint a Héjjasfalvához tartozó Szederjesen okozta a legnagyobb károkat az időjárás. A településen 15 ház tetőzetét tépázta meg a szél és négy pincét öntött el a víz. Az ISU szerint a károk elhárításán dolgoznak a tűzoltók.

A síneket elborító víz és iszap miatt szünetel a forgalom a Maros megyei Szederjes (Mureni) és a Brassó megyei Homoródbene (Beia) között a Brassó-Segesvár vasútvonalon a síneket elborító víz és iszap miatt – tájékoztatott a CFR személyszállító részlege.

A közlemény szerint a víz visszahúzódásáig a Bukarest-Biharpüspöki (IRN 12346), Medgyes-Brassó (R 3536) és Brassó-Medgyes (R 3503) vonatjárat az erkedi (Archita) és a homoródbenei állomáson vesztegel. A CFR közlése szerint a vasúti személyzet mindent megtesz annak érdekében, hogy a víz visszavonulásának függvényében elháruljanak az akadályok és újra biztonságos legyen a közlekedés az érintett szakaszon.

Jelentős károkat okozott az eső Székelyudvarhelyen is. Az uh.ro összefoglalója szerint a szél több fát is kicsavart a városban, ágakat tört le, néhány helyen a cserepeket is levitte a házak tetejéről, sőt nagyobb tárgyakat – szúnyoghálót, trambulint – is sodort magával. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a viharkárok eltakarítása elkezdődött: a műszaki igazgatóság munkatársai, a katasztrófavédelem, a helyi rendőrség foglalkozik a kidőlt fák eltakarításával, a villamossági vállalat pedig a szolgáltatás helyreállításán dolgozik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!