Hargita és Fehér megyében is fákat döntött ki a viharos szél

2024. június 3. – 15:46

Hargita és Fehér megyében is fákat döntött ki a viharos szél
Kidöntött fák Székelyudvarhelyen – Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős széllökésekkel és esőzéssel járó vihar csapott le hétfő délután Székelyudvarhelyre és környékére. Az uh.ro összefoglalója szerint a szél több fát is kicsavart a városban, ágakat tört le, néhány helyen a cserepeket is levitte a házak tetejéről, sőt nagyobb tárgyakat – szúnyoghálót, trambulint – is sodort magával. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a viharkárok eltakarítása elkezdődött: a műszaki igazgatóság munkatársai, a katasztrófavédelem, a helyi rendőrség foglalkozik a kidőlt fák eltakarításával, a villamossági vállalat pedig a szolgáltatás helyreállításán dolgozik.

Korábban Fehér megyében is fákat döntött a szél az úttestre, ezért leállt a forgalom az 1-es országúton, Alsóorbó közelében – tájékoztat a G4Media. Az A1-es autópályán, Nagyszeben környékén is nehezítette a közlekedést a lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Az Agerpres híre szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 35 megyéjére és Bukarestre adott ki riasztást hétfő délelőtt viharos esőzések miatt. 16 megyére narancssárga jelzésű riasztás vonatkozik. Az előrejelzések szerint hétfőn 15 órától kedd hajnali 3 óráig a Bánságban, Körösvidéken, Erdély és Olténia nagy részén, valamint Északnyugat-Munténiában 60-80 km/órás széllökésekre, felhőszakadásokra, gyakori villámlásokra és elszórtan jégesőre lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 30-40, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként. Az érintett megyék: Bihar, Arad, Temes, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Maros, Szeben és Brassó.

További 19 megyére és a fővárosra sárga jelzésű riasztás érvényes. Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Suceava, Hargita, Neamţ, Kovászna, Bákó, Vrancea, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov megyében és Bukarestben kedd hajnalig a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporok, megerősödő szél, helyenként jégeső is várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert, helyenként a 30-40 litert négyzetméterenként – figyelmeztetett az ANM.

A jelentős mennyiségű csapadék miatt árvízkészültséget rendeltek el kedd délig az ország 13 megyéjében is. A hidrológusok közlése szerint hétfő délután 3 órától kedd délig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében (zárójelben az érintett megyék): Kis-Szamos (Bihar és Kolozs), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár), Berettyó (Szilágy és Bihar), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar), Fekete-Körös (Bihar és Arad), Fehér-Körös (Hunyad és Arad).

A riasztás érvényes a következő folyók vízgyűjtő medencéjére is: Aranyos (Fehér és Kolozs), Maros (Fehér, Kolozs, Szeben, Hunyad és Arad), Ó-Béga, Béga (Temes), Temes, Berzava, Moravica (Krassó-Szörény és Temes), Karas, Néra, Cserna (Krassó-Szörény), Zsil (Hunyad és Gorj), Motru (Gorj és Mehedinţi).

A jelzett jelenségek nagyobb intenzitással és valószínűséggel következhetnek be Kolozs, Bihar, Fehér, Arad, Hunyad és Temes megye kisebb folyóvizein.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!