A fáradhatatlan munkás, a békeharcos és a stratégiai gondolkodó csapott össze Székelyudvarhelyért élőben

2024. május 30. – 17:54

A fáradhatatlan munkás, a békeharcos és a stratégiai gondolkodó csapott össze Székelyudvarhelyért élőben
Balról jobbra az udvarhelyi polgármesteri tisztségre pályázó jelöltek: Gálfi Árpád, Ember Attila, Szakács-Paál István – Fotó: Szakács-Paál István Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Erdélyi politikában rég láttunk olyan intenzív vitát, mint amit szerda este a székelyudvarhelyi polgármesterjelöltek összehoztak. Pozitívum volt, hogy a jelöltek érvekkel próbálták megszorongatni egymást. Volt, akinek sikerült, volt, aki vissza dobta a labdát. Gálfi Árpád, Szakács-Paál István és Ember Attila egy hét múlva méri össze támogatottságát, így a vita alighanem a szavazatokra is kihathat.

Székelyudvarhelyen három polgármesterjelölt ragasztotta tele, szórta meg plakátokkal a várost, és hirdeti ezerrel a mindenféle kampányüzeneteit a közösségi médiában. Szerda este pedig az eddig bevetett kommunikációs eszközöket megtoldották egy tévés vitaesttel is.

A Transtelexen nemrég jártuk körbe a székelyudvarhelyi helyzetet, hiszen egy olyan városról van szó, ahol tényleg magyar-magyar megmérettetés lesz, ráadásul eléggé izzó a hangulat. Amikor a riportot lezártuk, rövid következtetéseink a jelöltekkel kapcsolatban valahogy így néztek ki:

Gálfi Árpád

  1. Székelyudvarhely jelenlegi polgármestere nyolc éve van hivatalban, a polgármesteri tisztségbe kezdetben nem tervezetten került, így nem rendelkezett átgondolt vízióval.
  2. Polgármestersége alatt számos kisebb projektet indított el és fejezett be, de a nagyobb, látványos fejlesztések hiánya miatt sok kritika éri.
  3. Konfliktusokkal terhelt vezetési stílusa és a gyakori személyi cserék miatt a városháza működését nehézségek és belső feszültségek jellemezték.

Szakács-Paál István

  1. Az RMDSZ polgármesterjelöltje, Székelyudvarhely vállalkozói inkubátorházának igazgatója, aki az EU-s források hatékony felhasználásának hiányát és a városi vízió hiányát kritizálja.
  2. Szerinte Székelyudvarhely nem tudta kihasználni az uniós és kormányzati forrásokat, mert a városházán belüli belső konfliktusok és a projektmenedzsment hiányosságai akadályozták a fejlődést.
  3. Azt állítja, hogy a város vezetése nem kapott annyi támogatást Bukarestből és Budapestről, mint más erdélyi városok, ezért Székelyudvarhely lemaradt a fejlődésben.

Ember Attila

  1. Gálfi Árpád volt kabinetfőnöke, az EMSZ polgármesterjelöltje, aki jól ismeri a városháza működését és a közhangulat romlását a belső feszültségeknek tulajdonítja.
  2. Szerinte a városházán uralkodó rossz légkör miatt több mint negyvenen hagyták el a munkahelyüket, ami hátráltatta a projektek megvalósítását.
  3. Ember Attila hangsúlyozza, hogy a városlakók elégedetlensége nem csupán a meg nem valósult projektek miatt van, hanem a városházán tapasztalható állapotok és közhangulat miatt is.

Az Erdély TV 24Plusz választási műsorában a polgármesterjelöltek legfőbb üzeneteiket fogalmazhatták meg, remélve, hogy választóik rákapcsolódnak az üzeneteikre. Nem csalódtunk, az általunk összefoglalt problémák megjelentek a tévés vitában is, tehát nem a témák újdonsága miatt ragadtunk a képernyő előtt, hanem azért, mert „üdítő” volt látni, hogy alkalomadtán vannak még politikai viták, összecsapások, és nem a nagy egyetértés honol mindenhol. És azt, hogy jól diagnosztizáltuk a jelölteket és a székelyudvarhelyi helyzetet, mi sem bizonyította jobban mint az, hogy bemutatkozásukban, üzeneteik megfogalmazásában visszaköszöntek a már felsorolt topikok.

  • Az újrázni kívánó Gálfi Árpád a problémákat a nehéz időknek és a meg nem alkuvásának tudta be, és hosszasan sorolta a felolvasott papírjáról, hogy „alázatos és kitartó munkával” miket valósított meg utóbbi mandátuma alatt. Gálfi 181 projektet indított el, mint azonban a Transtelex körüljárta, a megvalósítások eddig szerényre sikerültek.
  • Az újdonság ígéretével és a változás lehetőségével kecsegtető Szakács-Paál István (a helybéliek számára Szinusz) Székelyudvarhely hiányosságaival és jövőképével kampányolt, illetve azzal, hogy sok tehetséges ember megcsömörlött a közéleti acsarkodások miatt.
  • Gálfi egykori jobb keze, ma ellenlábasa, a székelyudvarhelyi önkormányzatot belülről ismerő Ember Attila pedig épp a Gálfi idején kialakult hangulatot ragadta meg, ami az önkormányzati munkára és a városlakók lelkesedésére is rányomta a bélyegét.

Gálfi: Örülök, hogy az RMDSZ felébredt Csipkerózsika-álmából

Gálfi Árpád a vita első körében Szakács-Paál István polgármesterjelöltnek szegezte a kérdést: és széles mosollyal azt kérdezte tőle, miért kampányol az ő megvalósításaival? Gálfi azt mondta, örül annak, hogy az RMDSZ felébredt Csipkerózsika-álmából, de a saját megvalósításaikkal kellene kampányoljanak. (Az RMDSZ által kiadott száz pontos füzetre gondolt.)

Szakács-Paál István azzal vágott vissza, hogy a kiadványban szereplő uszoda és a terelőút kérdésével azért foglalkoznak, mert Gálfiék 2016-ban és 2020-ban is azt ígérték, hogy megvalósítják. A terelőút nyomvonala azonban nincs leszögezve, és még azok a források sincsenek kijelölve, amikből ezeket a projekteket meg lehetne valósítani. Az RMDSZ jelöltje azonban azt ígérte, ők négy év alatt felépítenék az uszodát.

„Az RMDSZ egy lépéssel le van maradva” – szúrta vissza Gálfi, mert a terelőút nyomvonala ki van jelölve, az uszodának pedig az előtanulmányát júniusban elfogadhatja önkormányzati tanács, ugyanis azt egyszer már bemutatták, de javításra szorult.

Szakács-Paál: Miért romlott meg Ember és Gálfi viszonya?

Ember Attila azt válaszolta, nem megromlott a kapcsolata Gálfival, hanem úgy érezte, hogy nincs rá szükség, és már nem tudott közösséget vállalni a polgármesterrel. Ember Gálfi előző mondata kapcsán, miszerint az embereket a vagyoni gyarapodás érdekelte, kikérte magának és a 47 szakembernek, aki a polgármesterrel az évek során együtt dolgozott, de valamilyen oknál fogva ott hagyták Gálfit és a hivatalt. „Ne feltételezzen Gálfi Árpád senkiről olyat, hogy ő lopni, csalni vagy hazudni akar azért, mert nem ért egyet vele” – szúrta oda az újrázni akaró városvezetőnek.

Ember úgy vélte, Gálfi a város ellenségeinek tartja azokat, akik nem értenek egyet a módszereivel, és ezért számos szakembert veszített a város. Ezzel egyetértett az RMDSZ-jelölt is, aki egy másik kérdés kapcsán jelentette ki, hogy többször jelezte egyet nem értését Gálfinak, aki nem hallgatott rá. (Gálfi itt már nem tudta megvédeni magát, mert elfogyott a vitához rendelkezésre álló ideje.)

Ember: Azzal nem büszkélkednék, hogy az RMDSZ négyévente kimegy az emberek közé

Ember Attila szerint nem elegáns, hogy az RMDSZ azzal kampányol Székelyudvarhelyen, hogy megújultak, miközben olyanok is vannak a soraikban, akik részt vettek az előző évek (2022 előtti) politikai iszapbirkózásban. (A székelyudvarhelyi RMDSZ 2016-os és 2020-as polgármesterjelöltje, Derzsi László és Arros Orsolya is tanácsosjelölt jelenleg, de Antal Lóránt, a székelyudvarhelyi RMDSZ elnöke sem új arc a közéletben – szerk. megj.)

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy azzal nem büszkélkedne, hogy Szakács-Paál Istvánék négyévente kimennek a választók közé, miközben ők Gálfival napi szinten meghallgatták a városlakók panaszait.

Az RMDSZ jelöltje Ember felvetései kapcsán megjegyezte, az RMDSZ volt az egyetlen olyan párt Székelyudvarhelyen, amely 24 tagú listát állított, köztük hat közigazgatási szakember is van, amit Gálfiék előző mandátumaiból hiányolt. Szakács-Paál a szakemberek hiányával magyarázta a 47 ember távozását Gálfiék csapatából. Az RMDSZ megújulásánál pedig úgy vélte, mindössze 3-4 ember maradt a régi gárdából, a többiek viszont kívülről érkeztek, akik maradtak, azoknak a tapasztalataikra jelenleg is számítanak.

„Szép erős csapatunk van. Hogy fejlődő pályára tudjuk állítani a várost, az a recept, hogy mindenkiből van egy kicsi: vannak akiknek nem volt közigazgatási tapasztalatuk, vannak akinek volt, és már tettek le az asztalra, és vannak, akik ismerik a szervezetet, ez fontos. (…) Ha teljesen új, az nem feltétlenül jó, mert kell egyfajta tapasztalat hozzá, mint minden munkavégzéshez” – részletezte a polgármesterjelölt. Hozzátette, ő 2022 után került be az RMDSZ-be és változtatna azon a szokáson, hogy az RMDSZ nem ment ki az emberek közé, mert neki is erőt ad, hogy fiatalok és idősek egyaránt visszajeleznek nekik.

Kiemelte azt is, hogy „az RMDSZ-en keresztül vezet a legrövidebb út Bukarestbe, Brüsszelbe és Budapestre is”.

Szerinte az elmúlt években elkerülték Székelyudvarhelyt a magyarországi politikusok a fideszes politikusok (Karácsony Gergelyék és Márki-Zay Péter ugyanis találkozott Gálfiékkal – szerk. megj.), amin természetesen változtatni kell. Szakács-Paál István elbüszkélkedett azzal, hogy neki az utóbbi napokban sikerült találkoznia Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezető-helyettesével, és Szijjártó Péter külügyminiszterrel is.

Gálfi a téma kapcsán azt kérdezte egy későbbi vitában tőle, hogy mi akadályozta meg az RMDSZ-t abban, hogy a jó kapcsolatait felhasználva, a Gálfiék által sikeresen megpályázott 110 millió euró mellé még egy annyit hozzálobbizzanak. Az RMDSZ jelöltje azt válaszolta, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök és Cseke Attila volt fejlesztésügyi miniszternek az első útja Székelyudvarhelyre vezetett 2020-ban, amikor Gálfit újraválasztották, „zsebükben” 1,6 millió lejt hoztak, hogy az Orbán Balázs Gimnázium tornatermét be lehessen fejezni. Ugyanerre a célra Hargita megye tanácsa 1,2 millió lejt adott, 1 milliót pedig a terelőútra is szántak.

„Ezt mire költöttük el polgármester úr?” – dobta vissza a labdát Gálfinak, aki azt válaszolta, hogy a Hargita Megye Tanácsától kapott 1 milliót a terelőút terveztetésére költik.

Csak a Fidesz számít

Egyébként a vita alatt mindhárom polgármesterjelölt megfogalmazta valahogy azt az üzenetet, hogy elkötelezett a Fidesz-KDNP irányában. Mintha valami hűbéri eskütételre lenne szükség ahhoz, hogy valaki Székelyudvarhely polgármestere lehessen. Vagy, mintha nem is a választók kegyeiért, hanem a Fidesz támogatásáért harcolnának a vitán.

Gálfi csak a magyarországi támogatásokkal hencegett, miközben az EU-s és romániai források épp olyan fontosak és jelentősek, ha nem jelentősebbek a városban. Ember Attila pedig már az elején leszögezte, ő csak egy beíratott pártnak volt eddig a tagja, a Fidesznek, később azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata.

Szinusz: Miért hagyta a hagyták a megvalósításokat a választásokra?

„Miért van az, hogy minden a választás előtti két hétben kerül átadásra?” – szögezte a kérdést Szakács-Paál István Gálfiéknak, anélkül, hogy fél pillanatig eszébe jutott volna, hogy minden jelenlegi RMDSZ-es polgármester Szatmárnémetitől Marosvásárhelyig ugyanezt csinálja. Jövő héten adják át a Szejkét, amit 2017-ben indítottak el, de a választások hetén kerül átadásra a minifocipálya, a Bethlenfalvi út. „Múlt héten átadódott még 1-2 dolog, és utána semmi. A városlakók felé fordulok: mindig kérjük számon a vezetőinket, ne négyévente történjenek átadások és megvalósítások” – tette hozzá Szakács-Paál, aki megígérte, ha ő nyer nem fog semmit sem késleltetni a választási év miatt. Gálfi azzal védekezett, hogy a szeptemberi választásokat nem ők hozták előre, hanem a kormány, mire az RMDSZ jelöltje megjegyezte, ez egy nagy szerencse, mert egyébként a székelyudvarhelyiek szeptemberig vártak volna az átadásokig.

Nézői kérdés: Mi a garancia rá, hogy Szinusz nem lesz a Hargita megyei szenátor és az új tanácselnök bábja?

Szakács-Paál elmondása szerint többször megkapta már a kérdést, hogy mi a garancia arra, hogy nem lesz Antal Lóránt szenátor és Bíró Barna Botond Hargita megyei tanácselnökjelölt bábja, amit ő azzal magyaráz, hogy az RMDSZ városi szervezetét karakteres politikusok vezetik, ő pedig új a politikai színtéren. Válaszában a polgármesterjelölt előző tapasztalatait hozta fel garanciaként. A vállalkozói inkubátorház igazgatójaként, úgy vélte, végrehajtó volt, és az igazgatótanácsban jelen volt Bíró Barna Botond, Borboly Csaba és Gálfi Árpád, Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere, akik erős egyéniségek, de szerinte ilyen körülmények között is sikerre tudta vinni az inkubátorházat, amiről senki nem mondhatta azt, hogy politikai alapokon szerveződött. „A politika a kompromisszumok játéka. Néha meg kell hajolni, aki nem hajol meg az eltörik” – tette hozzá.

Mennyi pénzt költött a városháza 8 év alatt Gálfi ügyeire?

Egy másik néző azt kérdezte Gálfitól, hogy nagyságrendileg mennyi közpénzt költöttek két mandátuma alatt ügyvédre, pereskedésre, DNA-s vizsgálatokra, és ebből mennyit térített meg? Gálfi azt mondta, öt különböző ügyben kérte a tanácsot – összeférhetetlenség vagy más oknál fogva – ügyvéd fogadására 27,500 lej összegben. (Ez ügyenként 5 ezer lej, fellebbviteli pernél pedig még 2500 lej.) Gálfi szerint ebből ötezer lej térült meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!