Június végére nyithat újra a parajdi sóbánya

2024. május 30. – 12:06

Június végére nyithat újra a parajdi sóbánya
Fotó: az Országos Sóipari Társaság (Salrom) Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Június végére befejeződnek a parajdi sóbánya biztonságossá tételét célzó munkálatok, és újranyit a létesítmény, nyilatkozta szerdán Irina Muller, a román Országos Sóipari Társaság (Salrom) termelési igazgatója a Marosvásárhelyi Rádiónak.

Muller szerint június 25. körül indulhat be újra a sókitermelés és a turisztikai tevékenység, és mivel a jelenleg zajló munkálatok az időjárástól is függnek, előfordulhat, hogy már június 10-15-én befejezik őket, idézte Muller nyilatkozatát az MTI. A Salrom képviselője szerint 90 százalékban elvégezték a sürgős beavatkozást, és 80 százalékban a Korond patak medrének megerősítése is megtörtént, elkészült egy védőcsatorna, amely elbírja a megnövekedett vízhozamot, így megelőzhető a víznek a bányába való beszivárgása.

A sóbányát május közepén, pár nappal a csíksomlyói búcsú előtt zárták be meghatározatlan időre vízbeszivárgás miatt, miután a bányába beszivárgott a Korond-patak vize, mely a sós medertalajt kimosva tört utat magának.

A bánya turisztikai részlegének a bezárását biztonsági okokból rendelte el a Salrom, a létesítményt a pünkösdi időszakban ugyanis turisták ezrei keresik fel útban a csíksomlyói búcsúba menet vagy jövet.

A Hargita megyei bányát tavaly is be kellett zárni néhány napra, miután talajvíz szivárgott a régi tárnákba, aminek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma. Előző évben a nyári idényben szembesültek hasonló problémával, melynek orvoslása két hónap kiesést eredményezett.

A sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, 2023-ban 570 ezren keresték fel. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a turistákat. Jótékony mikroklímája miatt egészségeseknek és betegeknek is ajánlott időt tölteni a tárnákban, ez segíti a relaxációt, a szervezet regenerálódását, és számos egészségügyi panaszra is javallott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!