Piros a tulipán virága! Mulatóssal toboroz szavazásra a bihari RMDSZ

2024. május 28. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

RMDSZ-logós öngyújtót, golyóstollat és kulcstartót már nem lehet osztogatni, mert az választási vesztegetés, de helyette most olyat kaptunk, amitől még mindig nem tértünk magunkhoz.

Kétségtelen, hogy a mostani kampányidőszak egyik pillanatát hozta el az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének hétfőn publikált dalocskája, ami a méltán híres lakodalmas mulatós, Piros lett a pipacs virága átírása. Minden sora maradandó, meg is lehet hallgatni, ha vállaljuk a kockázatot, hogy utána egész nap ez fog csengeni / visszhangozni a fülünkben.

Persze nem a mostani mulatós az RMDSZ (és a romániai magyar kampányok) első kampánydala, szinte minden választásra jutott egy. Például ott van a Titán Váltás, Most! című dala 2012-ből, ami a helyhatósági választásokra készült, és Frunda György jelöltségét kívánták vele megtolni, és talán még emlékszünk rá, nem túl hatásosan. Ugyanabban az évben döntött úgy az országos RMDSZ, hogy a Titánt az Együtt, most! megírására is felkéri.

Az emlékeimben még feldereng egy dal, amiben Kolozsvár utcáin énekelgetnek a lelkes emberek, de azt már nem sikerült megtalálni, illetve különböző kevésbé profi verziók is felsejlenek, de azokból sem maradt meg több, mint annyi, hogy volt. Akinek jobb a memóriája, megírhatja nekem a [email protected] e-mailre a címeket, esetleg linkeket is küldhet. Emlékeim szerint mulatósítással viszont most először próbálkoznak.

Nem valami forradalmi ötlettel jött a Bihar megyei RMDSZ szervezet, korábban már a Fidesz is nyúlt a magyar néplélekhez vezető műfajhoz. Ne gondoljuk, hogy Orbán Viktor rögtönözött, amikor bejelentette, hogy „a kampány elérte a lakodalmak világát is”, és egy sajtótájékoztatón „bejelentette” a Piros volt a paradicsom nem sárga, Magyarország előre megy nem hátra klasszikust. Azóta is mindenki azt idézgeti.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete avval sem törekedett különösebb eredetiségre, hogy egy másik nótát írjon át. Igaz, minek dobná ki a jól bevált receptet.

Hasonlóan gondolkodhattak Marosvásárhelyen is, Soós Zoltán kampánystábjának is nagyon fideszesen járt az agya, amikor azt a szlogent volt képes kitalálni / kinyögni, hogy Előre! Ne hátra. Nem az első eset, amikor a „jobbaktól” inspirálódott az RMDSZ, négy éve például egy „orosz klasszikust” idézve riógatták – akkor még nem az AUR-ral, mert még nem tudtunk róluk – a romániai magyarokat.

A cikk megjelenése után többen is jeleztétek, hogy nemcsak Soós Zoltán kampánycsapata választotta az Előre! Ne hátra szlogent, hanem a Temesvár újrázni készülő polgármesterének, Dominic Fritzé is úgy hangzik: Înainte, nu înapoi. Vagyis előre, ne hátra. Temesváron az RMDSZ is vele lépett koalícióra, így próbálnak meg visszakerülni a városi tanácsba. Fritz választásához valószínűleg nem sok köze van a Fidesznek, ő azért választhatta, mert a régi polgármester, Nicolae Robu is indul a választásokon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!