Moldova az első ország, amely biztonsági-védelmi megállapodást kötött az EU-val

2024. május 22. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-párti Maia Sandu elnök vezette Moldovai Köztársaság biztonsági és védelmi partnerséget írt alá az Európai Unióval, és ezzel az első ország, amely ilyen jellegű megállapodást kötött – közölte Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője keddi X-posztjában.

„Ez a partnerség fokozza az ország ellenálló képességét. Lehetővé teszi, hogy közösen kezeljük a közös biztonsági kihívásokat, hatékonyabbá tesszük szerepvállalásunkat, és új együttműködési területeket tárunk fel” – írja még a május 21-i, az Európai Unió és Moldova közötti társulási megállapodás szerinti Társulási Tanács nyolcadik éves ülésén történtekről.

Dorin Recean, Moldova miniszterelnöke ugyancsak X-en reagált, kifejtette, az EU-taggá válás lenne a legjobb módszere a béke és stabilitás biztosítására, és addig is ez egy előrelépés.

Moldova, amely 1991-ben nyerte el függetlenségét a Szovjetuniótól, és Moszkvával való kapcsolatai megromlottak Oroszország ukrajnai inváziója során, 2030-ig szeretné teljesíteni az EU-hoz való csatlakozás feltételeit, mert az uniós tagság által látja biztosítva az Oroszországgal szembeni függetlenségét, és a demokratikus fejlődésének feltételeit.

Maia Sandu államelnök márciusban már aláírt egy védelmi együttműködést Franciaországgal. Ezzel arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország újra erőfeszítéseket tesz Moldova destabilizálására – emlékeztet a Reuters.

A jelenlegi 28 pontból álló partnerségi terv figyelembe veszi az Oroszország ukrajnai invázióját követő „egyre nagyobb kihívást jelentő biztonsági környezetet”, és számos ágazatban konzultációt indítványoz. Ezek közé tartoznak a kiberfenyegetések, a dezinformáció, a terrorizmus elleni küzdelem és „Moldova nemzeti biztonságának, stabilitásának és ellenálló képességének fokozása a védelmi ágazatban”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!