A volt román pénzügyminiszter orron haraphatta kollégáját a parlament folyosóján

2024. május 21. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

Florin Roman liberális és Dan Vîlceanu független parlamenti képviselő heves szóváltásba keveredett kedden az alsóház plenáris ülésén, amit a folyosón folytattak, ahol Roman állítása szerint képviselőtársa fizikailag is bántalmazta őt, amiért feljelentést tesz ellene, írta az Agerpres.

„Ma olyan pillanatot éltem át, amiről soha nem gondoltam volna, hogy a civilizált világban megeshet velem. Szemrehányást tettem Dan Vîlceanu független képviselőnek, amiért a PNL-frakció padsoraiban megjelenve megszegte a szabályokat. Az ő problémája az volt, hogy megtudja, hány polgármester hagyta el a pártot Călăraşi megyében. Szóváltás következett, majd a plenáris ülésről kifelé menet meglökött. Az ülésterem előtt pedig fizikailag bántalmazott, méghozzá durva módon, a térdével az orromra mért rúgással” – írta Roman a Facebook-oldalán. Hozzátette, hogy a parlamenti képviselői státusza iránti tiszteletből került mindenféle riposztot.

Hangsúlyozta azonban, hogy a biztonsági kamerák felvételei alapán feljelenti képviselőtársát fizikai bántalmazás miatt, és kérni fogja a házbizottságtól az Egyesült Jobboldal Szövetséggel (ADU) szimpatizáló független törvényhozó szankcionálását.

Időközben több honatya Facebook-oldalán megjelent egy biztonsági kamera felvétele, amelyen az látszik, amint a két képviselő dulakodik a folyosón, és Vîlceanu mintha megharapná kollégája orrát.

Nicolae Ciucă, a PNL és a szenátus elnöke egy Facebook-posztban leszögezte, „a fizikai erőszak elfogadhatatlan, annál is inkább, mivel itt, a parlament palotájában történik”. „A Florin Roman úr elleni támadás Dan Vîlceanu képviselő jellemtelenségét és erkölcstelenségét mutatja, ami elítélendő és elfogadhatatlan” – tette hozzá, és arra kérte a képviselőház vezetőségét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Dan Vîlceanu, a Nemzeti Liberális Párt volt pénzügyminisztere a Libertatea kérdésére azt mondta, szidalmazták egymást Florin Romannal az ülésteremben, ezután pedig ő vállon ragadta képviselőtársát és kivitte a teremből. Még annyit tett hozzá, hogy egy „Roman-féle botránykeltésről van szó”.

A PNL ügyvezető elnöksége 2023 júliusában megszavazta, hogy Dan Vîlceanut zárják ki a pártból. A Libertatea úgy tudja, azért, mert Vîlceanu kritikusan viszonyult Nicolae Ciucához és a párt vezetőségéhez. A kizárást a szabályzat szerint a PNL országos tanácsának is meg kell szavaznia, ez azonban még nem történt meg, amint arra maga Vîlceanu emlékeztetett 2023 októberében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!