Rafila és Ciucă jelenlétében ünnepelték, hogy végre épül a Kolozs megyei regionális kórház

2024. május 18. – 16:21

Rafila és Ciucă jelenlétében ünnepelték, hogy végre épül a Kolozs megyei regionális kórház
A Kolozs megyei Regionális Sürgősségi Kórház látványterve – Fotó: Facebook / Spitalul Regional de Urgență Cluj

Másolás

Vágólapra másolva

Alexandru Rafila szociáldemokrata párti egészségügyi miniszter és Nicolae Ciucă, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is jelen volt szombaton a Kolozsvár határába tervezett Regionális Sürgősségi Kórház építési munkálatainak jelképes elkezdésénél, számolt be a helyi sajtó.

A kivitelező már egy hónapja dolgozik a terep előkészítésén, a munkálatok 10 százaléknál tartanak, mondta a kampányrendezvényen Rafila, aki hangsúlyozta, hogy az országos helyreállítási programban 20 kórház szerepel országos szinten. Az egészségügyi miniszter azt is megjegyezte, hogy a következő négy évben a Szászfenes és Kolozsvár közötti problémás autóforgalmat is mérsékelni kell, hogy az új kórház majd hozzáférhető legyen a páciensek számára.

„Mindannyiunk felelőssége, politikai párttól függetlenül, hogy gondoskodjunk mindenről, ami a nagyteljesítményű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést jelenti, és ez történik három olyan egyetemi központban, ahol az orvostudomány jól működik” – jelentette ki Nicolae Ciucă.

A regionális kórház számára Szászfenesen különítettek el egy több mint 14 hektáros telket. Az előkészítő munkálatokra kiírt 52,2 millió lej (plusz áfa) értékű szerződést az Ubitech építkezési cég nyerte. A nyolcszintes, helikopter-leszállóhellyel ellátott, 848 ágyas kórház felépítése szinte 700 millió euróba kerül, írja az Actual de Cluj.

A kolozsvári kórházépületek elavultsága és egy új regionális kórház építésének szükségessége már a 2010-es évek elején felmerült, és a Regionális Sürgősségi Kórház terve már a 2014-2020-as Regionális Operatív Programban is szerepelt, de a telek kijelölése elhúzódott, és a terv elkészítése csak 2022-ben kezdődött el, a szükséges engedélyek megszerzése után pedig csak 2024 elején írták alá a szerződést a megépítésre, emlékeztet a Cluj24.ro.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!