50 százalékos részesedésért adhatják bérbe ezután helyiségeiket a kulturális közintézmények

2024. május 14. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként megszavazta a képviselőház azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a kulturális intézmények megtarthatják a köztulajdonban lévő helyiségeik bérbeadásából származó bevételük 50 százalékát, írta az Agerpres.

A közigazgatási törvénykönyvet módosító 57/2019-es sürgősségi kormányhatározatot kiegészítő tervezetet 242 képviselő támogatta, 16-an ellene szavaztak.

Az elfogadott szöveg értelmében a kulturális minisztérium és az alárendeltségébe tartozó közintézmények az állami tulajdonban lévő helyiségeik bérbeadásából származó bevétel 50 százalékára jogosultak. Erről esetenként kormányhatározat rendelkezik majd. A bevétel eddig teljes egészében az államkasszába került.

Raluca Turcan kulturális miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa vezetett tárca költségvetése „szégyenletesen” kevés, a GDP mindössze 0,08 százaléka. A törvény lehetőséget biztosít a kulturális intézményeknek, hogy kiegészítsék jövedelmüket azzal, hogy – a világ nagy múzeumainak mintájára – bérbe adják egyik-másik helyiségüket kávézóknak, teázóknak, szuvenírboltoknak vagy könyvkereskedéseknek, és megtartsák a bérből származó bevétel felét.

Ezt a lehetőséget nem szabad „kereskedelmi cirkusszá változtatni, amelyben a nyerőgépek és a szerencsejáték-ipar átveszi a hatalmat a kulturális intézmények felett”, jegyezte meg Iulian Bulai, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!