50 százalékos részesedésért adhatják bérbe ezután helyiségeiket a kulturális közintézmények

2024. május 14. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként megszavazta a képviselőház azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a kulturális intézmények megtarthatják a köztulajdonban lévő helyiségeik bérbeadásából származó bevételük 50 százalékát, írta az Agerpres.

A közigazgatási törvénykönyvet módosító 57/2019-es sürgősségi kormányhatározatot kiegészítő tervezetet 242 képviselő támogatta, 16-an ellene szavaztak.

Az elfogadott szöveg értelmében a kulturális minisztérium és az alárendeltségébe tartozó közintézmények az állami tulajdonban lévő helyiségeik bérbeadásából származó bevétel 50 százalékára jogosultak. Erről esetenként kormányhatározat rendelkezik majd. A bevétel eddig teljes egészében az államkasszába került.

Raluca Turcan kulturális miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa vezetett tárca költségvetése „szégyenletesen” kevés, a GDP mindössze 0,08 százaléka. A törvény lehetőséget biztosít a kulturális intézményeknek, hogy kiegészítsék jövedelmüket azzal, hogy – a világ nagy múzeumainak mintájára – bérbe adják egyik-másik helyiségüket kávézóknak, teázóknak, szuvenírboltoknak vagy könyvkereskedéseknek, és megtartsák a bérből származó bevétel felét.

Ezt a lehetőséget nem szabad „kereskedelmi cirkusszá változtatni, amelyben a nyerőgépek és a szerencsejáték-ipar átveszi a hatalmat a kulturális intézmények felett”, jegyezte meg Iulian Bulai, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!