Elkészült az első erdélyi gyermekpszichiátriai klinika Kolozsváron

2024. május 14. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták kedden a kolozsvári Sürgősségi Gyermekkórház új gyermekpszichiátriai klinikájának épületét a Monostori út 54C szám alatt. A kórház építését európai uniós alapokból finanszírozta a Kolozs Megyei Tanács, a beruházás értéke 38,8 millió lej (7,8 millió euró).

„Az elégedettség annál is nagyobb, mivel Erdély egyetlen gyermekpszichiátriai klinikájáról van szó, és az országban a három közül az egyikről, amely országos szinten egyedülálló a funkcionalitás és a rendelkezésre álló eszközök tekintetében” – idézte Alin Tișe tanácselnököt a Kolozs Megyei Tanács közleménye.

Fotó: Kolozs Megyei Tanács Fotó: Kolozs Megyei Tanács
Fotó: Kolozs Megyei Tanács

A 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében finanszírozott projekttel a meglévő épület egészítették ki vízszintesen és függőlegesen is. Az új kórházat európai uniós és saját forrásokból, 2,93 millió lej értékben fel is szerelte a megyei önkormányzat ágyakkal, matracokkal, éjjeli szekrényekkel, asztalokkal, székekkel, informatikai és szórakozási lehetőséget biztosító eszközökkel.

A földszinten a recepció, a titkárság, a járóbetegellátó és az egy napos beutalás céljából elkülönített 15 ágy található, az első emeleten alakították ki a kórtermeket, életkorok szerint elkülönítve, összesen 30 férőhellyel, ugyanitt orvosi szobák és ergoterápiás terem is van, a második emeleten a drogfüggők szekcióját építették ki, 10 ágyas kapacitással, akut ellátó szolgálattal, orvosi tevékenységi területtel és belső udvarral. A harmadik emeleten oktatási helyiségek találhatók – előadóterem, két laboratórium, médiatár és egy gyakorlati terem a hallgatók számára –, valamint a kórházban fekvő gyermekek oktatására szolgáló helyiség és egy fizioterápiás szoba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!