Elkészült az első erdélyi gyermekpszichiátriai klinika Kolozsváron

2024. május 14. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták kedden a kolozsvári Sürgősségi Gyermekkórház új gyermekpszichiátriai klinikájának épületét a Monostori út 54C szám alatt. A kórház építését európai uniós alapokból finanszírozta a Kolozs Megyei Tanács, a beruházás értéke 38,8 millió lej (7,8 millió euró).

„Az elégedettség annál is nagyobb, mivel Erdély egyetlen gyermekpszichiátriai klinikájáról van szó, és az országban a három közül az egyikről, amely országos szinten egyedülálló a funkcionalitás és a rendelkezésre álló eszközök tekintetében” – idézte Alin Tișe tanácselnököt a Kolozs Megyei Tanács közleménye.

Fotó: Kolozs Megyei Tanács Fotó: Kolozs Megyei Tanács
Fotó: Kolozs Megyei Tanács

A 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretében finanszírozott projekttel a meglévő épület egészítették ki vízszintesen és függőlegesen is. Az új kórházat európai uniós és saját forrásokból, 2,93 millió lej értékben fel is szerelte a megyei önkormányzat ágyakkal, matracokkal, éjjeli szekrényekkel, asztalokkal, székekkel, informatikai és szórakozási lehetőséget biztosító eszközökkel.

A földszinten a recepció, a titkárság, a járóbetegellátó és az egy napos beutalás céljából elkülönített 15 ágy található, az első emeleten alakították ki a kórtermeket, életkorok szerint elkülönítve, összesen 30 férőhellyel, ugyanitt orvosi szobák és ergoterápiás terem is van, a második emeleten a drogfüggők szekcióját építették ki, 10 ágyas kapacitással, akut ellátó szolgálattal, orvosi tevékenységi területtel és belső udvarral. A harmadik emeleten oktatási helyiségek találhatók – előadóterem, két laboratórium, médiatár és egy gyakorlati terem a hallgatók számára –, valamint a kórházban fekvő gyermekek oktatására szolgáló helyiség és egy fizioterápiás szoba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!