Továbbra is kitart az esős idő, árvízkészültséget is hirdettek

2024. május 9. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is kitart az esős idő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország nyolc megyéjére adott ki csütörtök estig érvényes figyelmeztetést légköri instabilitás és esőzések miatt. Az előrejelzés szerint csütörtökön 23 óráig Fehér, Arad, Bihar, Kolozs, Krassó-Szörény, Hunyad, Szeben és Temes megyében záporokra, zivatarokra kell számítani – írja az Agerpres.

Az Erdélyi-szigethegységben, a Déli-Kárpátokban, Erdély délnyugati régióiban és helyenként a Bánságban 20-25 liter, sőt, elszórtan akár 40 liter csapadék is eshet négyzetméterenként.

Ezzel összhangban a hidrológusok elsőfokú árvízkészültséget rendeltek el Erdélyben, a Körösvidéken és a Bánságban. Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 12 folyó vízgyűjtő medencéjére rendelt el elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget.

A hidrológusok közlése szerint csütörtök déltől péntek délelőtt 10 óráig nagy mennyiségű víz zudul le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében (zárójelben az érintett megyék): Kis-Szamos (Bihar és Kolozs), Fekete-Körös (Bihar), Fehér-Körös (Hunyad és Arad), Aranyos (Fehér és Kolozs), Maros (Fehér, Kolozs, Szeben, Hunyad és Arad), Béga (Temes), Temes (Krassó-Szörény és Temes), Pogányos, Berzava, Karas, Néra (Krassó-Szörény) és Olt (Szeben és Vâlcea).

A jelzett jelenségek nagyobb intenzitással és valószínűséggel következhetnek be Hunyad és Krassó-Szörény megye kisebb folyóvizein.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!