Hidrogénüzemű autóbuszt lehet tesztelni Kolozsváron

2024. május 9. – 11:24

Hidrogénüzemű autóbuszt lehet tesztelni Kolozsváron
A hidrogénüzemű autóbusz – Fotó: Birtalan Albert / Kolozsvári Rádió

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön és pénteken egy hidrogénüzemű autóbuszt tesztelhetnek a tömegközlekedést választók – tájékoztat a kolozsvári városháza. A teszt ideje alatt ingyenesen lehet használni a járművet, amely nem a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) mostanra már elterjedtebb szürke és magenta színeiben pompázik, hanem fehér és az ablakaira mindenféle támogatók „matricái” vannak ragasztva.

A tesztelést hivatalosan csütörtök reggel indította a városháza, de a szerencsések – köztük e sorok írója – már korábban is kipróbálhatták, hogy milyen a hidrogénüzemű autóbuszon utazni. A rikítóan fehér jármű elsőre talán furcsának tűnhet, ezt azért írom, mert szerda reggel mintha néhányan zavartan néztek a 24-es vonalán közlekedő buszra, de nyugodtan fel lehet ülni rá, mert pontosan olyan rajta utazni, mint minden más új járművön.

A hivatal tájékoztatása szerint az akcióval a hidrogénüzemű autóbuszokat szeretnék népszerűsíteni. A program 2022 novemberében indult, korábban szlovén, horvát, cseh, szlovák, magyar, illetve lengyel, litván, lett és észt városokban lehetett a buszt tesztelni. A Kolozsvári tesztelés után még görög, boszniai és bolgár városokban lesz lehetőségük az utasoknak kipróbálni a járművet.

A hidrogénüzemű buszok tesztelése mellett a hidrogén alapú technológiákkal és megoldásokkal kapcsolatos témákról workshopot is szerveznek Kolozsváron csütörtökön.

A Szabadság tudósításából az is kiderül, hogy Kolozsvár önkormányzata összesen 25 hidrogénüzemű autóbuszt vásárolna, a közbeszerzési eljárást már elindították, a finanszírozásra is van lehetőség európai alapokból. Egy jármű hozzávetőleges értéke 500 ezer euró. Liviu Neag CTP-igazgatójának tájékoztatása alapján a napilap azt írja, amennyiben Kolozsváron állandó jelleggel közlekednek majd ilyen járművek, speciális hidrogén-előállító kisüzemet kell létesíteni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!