Hidrogénüzemű autóbuszt lehet tesztelni Kolozsváron

2024. május 9. – 11:24

Hidrogénüzemű autóbuszt lehet tesztelni Kolozsváron
A hidrogénüzemű autóbusz – Fotó: Birtalan Albert / Kolozsvári Rádió

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön és pénteken egy hidrogénüzemű autóbuszt tesztelhetnek a tömegközlekedést választók – tájékoztat a kolozsvári városháza. A teszt ideje alatt ingyenesen lehet használni a járművet, amely nem a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) mostanra már elterjedtebb szürke és magenta színeiben pompázik, hanem fehér és az ablakaira mindenféle támogatók „matricái” vannak ragasztva.

A tesztelést hivatalosan csütörtök reggel indította a városháza, de a szerencsések – köztük e sorok írója – már korábban is kipróbálhatták, hogy milyen a hidrogénüzemű autóbuszon utazni. A rikítóan fehér jármű elsőre talán furcsának tűnhet, ezt azért írom, mert szerda reggel mintha néhányan zavartan néztek a 24-es vonalán közlekedő buszra, de nyugodtan fel lehet ülni rá, mert pontosan olyan rajta utazni, mint minden más új járművön.

A hivatal tájékoztatása szerint az akcióval a hidrogénüzemű autóbuszokat szeretnék népszerűsíteni. A program 2022 novemberében indult, korábban szlovén, horvát, cseh, szlovák, magyar, illetve lengyel, litván, lett és észt városokban lehetett a buszt tesztelni. A Kolozsvári tesztelés után még görög, boszniai és bolgár városokban lesz lehetőségük az utasoknak kipróbálni a járművet.

A hidrogénüzemű buszok tesztelése mellett a hidrogén alapú technológiákkal és megoldásokkal kapcsolatos témákról workshopot is szerveznek Kolozsváron csütörtökön.

A Szabadság tudósításából az is kiderül, hogy Kolozsvár önkormányzata összesen 25 hidrogénüzemű autóbuszt vásárolna, a közbeszerzési eljárást már elindították, a finanszírozásra is van lehetőség európai alapokból. Egy jármű hozzávetőleges értéke 500 ezer euró. Liviu Neag CTP-igazgatójának tájékoztatása alapján a napilap azt írja, amennyiben Kolozsváron állandó jelleggel közlekednek majd ilyen járművek, speciális hidrogén-előállító kisüzemet kell létesíteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!