Ezután a felnőttek szövegértési, számolási és problémamegoldó képességeit is mérik Romániában

2024. május 9. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta a kormány csütörtöki ülésén Románia részvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-2029-es PIIAC programjában, amelynek keretében a felnőttek készségeit mérik – írja az Agerpres az oktatási minisztérium tájékoztatása alapján.

A PIAAC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies – Felnőttek képesség- és kompetenciamérése) program a 16 és 65 év közötti népesség alapkompetenciáit, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását vizsgálja. A program a felnőttek szövegértési, számolási és adaptív problémamegoldó képességeiről kínál majd fontos adatokat, amelyek hozzásegítenek az oktatási rendszerek hatékonyságának jobb megértéséhez – írták a közleményben.

Ligia Deca tanügyminiszter szerint Romániában egyelőre kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy a különféle oktatási irányok milyen mértékben felelnek meg a munkaerőpiac igényeinek, vagy azokról a munkavállalókról, akiknek támogatásra van szükségük az átképzéshez, vagy akiknek az állását az automatizáció veszélyezteti. „Szükség van az olyan tanulmányokra, amelyek segítenek megérteni, mennyire felkészült, mit tud, mire képes a felnőtt korú lakosság a munkaerőpiacon” – fogalmazott egy Facebook-bejegyzésben Ligia Deca.

A romániai 15 éves diákok szövegértési, matematikai és természettudományos készségeit 2006 óta mérik a PISA-felmérésben. Rendre az szokott kiderülni, hogy gyengén teljesít az oktatási rendszerünk. Például még mindig magasa azoknak az aránya, akik nem értik, amit olvasnak, tehát funkcionális analfabéták. A legutóbbi tesztelés egyik újdonsága volt, hogy a romániai magyar diákokat külön is mérték a PISA-felmérésen, és kiderült, hogy jobban teljesítenek, mint a romániai átlag.

A kormány jóváhagyásának köszönhetően Románia először fog részt venni a PIIAC-programban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!