Romániában az egyik legrosszabb a születéskor várható élettartam az EU-ban

2024. május 4. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában az egyik legalacsonyabb, 76,6 év a születéskor várható élettartam az EU-ban, ezzel szinte öt évvel maradunk el az átlagtól – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból.

Az Eurostat szerint 2023-ben az Európai Unióban 81,5 év volt a születéskor várható élettartam, ami szinte egy évvel (0,9) több, mint a 2022-es adatok, és 0,2-vel haladja meg 2019-es világjárvány előtti szintet. Összesen 15 EU-s tagállamban volt magasabb az említett mutató az európai átlagnál.

Tavaly a születéskor várható élettartam 84 évvel Spanyolországban volt a legmagasabb az EU-ban, majd Olaszország következik utána 83,8 évvel. Svájc (84,2 év) és Liechtenstein (84,8 év) esetében még a spanyolénál is magasabb a mutató, de azok ugye nem EU-s tagállamok. Ezzel szemben Bulgáriában tavaly 75,8 év volt a születéskor várható élettartam, majd Lettország következett 75,9 évvel és Románia 76,6 évvel. Magyarország kevéssel van Románia előtt, 76,9 év volt a várható élettartam tavaly.

A világjárvány előtti szinthez képest összesen 18 EU-s országban nőt a várható élettartam. A legnagyobb növekedést épp Romániában könyvelték el, 1 évvel volt több 2023-ban, mint 2019-ben. Magyarországon 0,4 évvel javult a várható élettartam 2019-hez képest.

A születéskor várható élettartam mutató azt fejezi ki, hogy az újszülöttek az adott év halandósági viszonyai mellett átlagosan hány életévet remélhetnek. A várható élettartam egy ország gazdasági-társadalmi fejlettségének és a lakosság egészségi állapotának alapvető mutatója, tehát az emelkedése a lakosság egészségi állapotának a javulását és a halandóság csökkenését jelenti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!