Kifúrták az első kilométernyi autópálya-alagutat Romániában

2024. május 3. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az ortodox húsvét ideje alatt is éjjel-nappal dolgoznak az első romániai autópálya-alagúton. A Nagyszeben-Pitești autópálya Tigveni és Curtea de Argeș közötti szakaszán kialakított alagutat két menetirányban már több mint egy kilométer hosszan kifúrták, közölte videós Facebook-bejelentkezésében Ionel Scrioșteanu, a szállításügyi minisztérium államtitkára.

Az összesen kifúrt 1013 méter alagútból 580 méter – a Daniela Alagút – a Nagyszeben-Pitești irányú sávon, 433 méter – az Alina Alagút – pedig a Pitești-Nagyszeben irányú sávon készült el. Megvan az első átvezető alagút is, amely gyalogos összeköttetést teremt a két alagút között, illetve az evakuációs útvonal szerepét is betölti majd.

Emellett a tigveni-i közúti csomópont kialakításán is dolgoznak, derül ki az államtitkár bejegyzéséből. A kivitelező 590 munkással és 185 géppel dolgozik a helyszínen, és a munkálatok az ortodox húsvéti ünnepek alatt is folytatódnak, írta.

A dél-romániai Argeș megye székhelye, Curtea de Argeș és Tigveni község közötti 10 kilométeres autópályaszakaszon 2027-ben kellene elindulnia a forgalomnak, a teljes, 122 kilométeres Nagyszeben-Pitești sztráda, a Bukaresttől a román-magyar határig haladó dél-erdélyi autópálya része pedig a tervek szerint egy évvel később lesz kész.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!