A románok többsége nem tekint jelentős fenyegetésként sem a Közel-Keletről, sem az Ukrajnából érkezőkre

2024. április 29. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A románok többsége nem tekinti veszélyforrásnak sem a Közel-Keletről, sem az Ukrajnából érkező menekülteket – derül ki a News.ro megbízásából az Inscop közvélemény-kutató felméréséből.

3A megkérdezettek 23,4 százaléka tekint komoly veszélyforrásként a Közel-Keletről érkező menekültekre, míg 17,9 százalékuk kisebb fenyegetést lát bennük. Ezzel szemben 20,8 százalékuk valamiféle lehetőséget lát abban, hogy emberek érkeznek onnan Romániába, míg 25,9 százalék nem lát lehetőséget sem bennük, de nem is tekintő őket fenyegetésként.

Az Ukrajnából érkező menekültek csoportjaira a megkérdezettek 21,1 százaléka tekint komoly fenyegetésként, míg 16,4 százalékuk valamiféle veszélyként. 18,7 százalékuk szerint ezzel szemben lehetőséget jelentenek az országnak, tehát inkább pozitívan tekintenek rájuk. A legnagyobb arányban semlegesen nyilatkoztak róluk, a válaszadók 35,2 százaléka szerint nem jelentenek sem veszélyt, sem lehetőséget az ukrán menekültek.

Nemcsak a keletről érkező menekültekre kérdeztek rá a felmérésben, hanem az Európai Unió más tagországaiból Romániában munkát vállalókra is. Ebben az esetben a megkérdezettek 10,5 százaléka gondolta úgy, hogy az EU más tagállamaiból érkezők nagy veszélyt jelentenek Románia számára, 10,7 százaléka szerint pedig kisebb fenyegetésnek tartja őket. Ugyanakkor 31,2 százalék lehetőséget lát bennük, míg 38,5 százalék semlegesen tekint rájuk.

Mindhárom kategória esetében az AUR szavazói körében a legnagyobb a Romániába érkezők elutasítottsága, és az USR szavazóra épülő Egyesült Jobboldal Szövetség szavazói a legtoleránsabbak. A PSD-PNL szavazói hasonló véleményen vannak, mint az átlagnépesség. A fiatalok toleránsabbak a bevándorlókkal szemben, akárcsak a felsőfokú végzettségűek. A Közel-Keletről érkezőknek a 60 év felettiek között a legmagasabb az elutasítottsága, míg az ukrajnaiak és más EU-s polgárok esetében a 30-44 év közötti korosztályban vannak a leginkább ellenük.

A bukarestiek és a nagyvárosok lakói toleránsabbak az Ukrajnából érkező bevándorlókkal szemben, mint a közepes méretű és kisebb városok, illetve falvak lakói. Másrészt a bukarestiek és a nagyvárosok lakói valamivel intoleránsabbak a Közel-Keletről érkező bevándorlókkal szemben, mint a kisebb városok és falvak lakói.

„Alacsony azoknak a románoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a világ különböző területeiről érkező bevándorlók nagy veszélyt jelentenek Romániára, összehasonlítva azokkal, akik nem osztják ezt a véleményt. Ez egy viszonylag toleráns attitűdről árulkodik, a felforgató populista túlzások ellenére, amelyek célja az ellenséges hozzáállás élénkítése, különösen az Ukrajnából érkező menekültekkel szemben” – mondta az eredményekről Remus Ştefureac, az Inscop Research igazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!