Egy ortodox pap szerint a szexuális erőszak áldozatainak is börtönbe kellene menniük

2024. április 19. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Elítélte Nicolae Tănase Prahova megyei ortodox pap nyilatkozatát a Román Ortodox Egyház szóvivője, Vasile Bănescu. Tănase egy konstancai konferencián fejtette ki, hogy a szexuálisan bántalmazott lányok „nem teljesen ártatlanok”, sőt, azt is hozzátette, hogy szerinte nekik is börtönbüntetést kellene kapniuk, írta a News.ro.

„A csinos lányok vonzzák a fiúkat, aztán a fiúk börtönbe kerülnek, mert bántották a lányokat. Elítélik őket és börtönbe kerülnek, de a lányok nem éppen ártatlanok. Őket is felelősségre kell vonni. Ha a fiú hat év börtönt kap, kapjon a lány is három-négy hónapot. Miért? Hát mert a fiú nem magától kötött belé, hanem azért, mert a lány különleges módon hatott rá” – mondta a Valea Plopului nevű Prahova megyei faluban szolgáló pap.

„Íme egy példa a barbár módon klerikalizált »gondolkodásra«, amely állig fel van fegyverkezve az ész, a szelídség és a teológia ellen, az önmegsemmisítésig redukcionista, a valósághoz és a bibliai kinyilatkoztatáshoz való lehető legrosszabb viszonyulás eredménye. Egy ilyen sivár szemléletben a kísértés nem csupán nőnemű főnév (az ispita – kísértés a román nyelvben nőnemű főnév, szerk. megj.), hanem maga a nő vagy a nőiesség. Eleve bűnös a férfival vagy a férfiassággal szemben. Ez utóbbi pedig ebben a kontextusban csak egy eufemizmus a férfias, agresszív durvaságra. Milyen szomorú! Miközben a kereszténység lényege éppen a szabadság, szeretet, öröm. A felelős szabadság, az önzetlen szeretet, a találkozás és a feltámadás öröme” – írta Facebook-oldalán a Román Ortodox Egyház szóvivője.

Nicolae Tănase szintén a közösségi médiában, egy hozzászólásban reagált a témára. Szerinte a szavait kiragadták a kontextusból. Mint írta, egy kérdésre válaszolva fejtette ki azt a véleményét, hogy a nemi erőszak esetén meg kellene vizsgálni a körülményeket is. „A bíróságnak interdiszciplináris bizottság vizsgálatát kellene kérnie, hogy felmérjék az áldozat szerepét a nemi erőszakban, mert a cél nem az, hogy az erőszaktevő éveket töltsön börtönben, hanem az, hogy elkerüljék az ilyen helyzetet. A büntetés pedig természetes következménye annak, ha az áldozatot is bűnösnek találják” – magyarázta.

Nicolae Tănase egyébként gyakran felszólal a művi terhességmegszakítás ellen, és 1994-ben ő alapította a Valea Plopului faluban működő Pro Vita Egyesületet, amely árva, „abortusztól megmentett” gyermekeket és egyedülálló anyákat támogat, írja a doxologia.ro oldal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!