Kivágásra kiszemelt fa ölt meg egy sofőrt, a legfelsőbb bíróságra kerül az ügy

2024. április 18. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróságra kerül az Arad megyében kidőlt útszéli fa miatt szerzett sérülésébe belehalt férfi ügye. Az áldozat családja beperelte az útügyi hatóságot (CNAIR) és az Erdőőrséget, de elégedetlenek a megítélt 130 ezer eurós kártérítéssel, ezért fellebeztek, írta a Libertatea.

Florin Chirea az Arad megyei Szinte és Kisjenő között, a 79A országúton vezette Mazdáját 2016. november 6-án reggel 9:45-kor, amikor Kisjenő bejárata előtt körülbelül két kilométerrel az autójára zuhant egy nyárfa, amit a szél döntött ki. A férfi 24 napig feküdt kómában, majd meghalt.

A baleset után gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás, és kiderült, hogy az útügyi hatóság négy hónappal a baleset előtt kérte az Erdőőrséget, hogy mérjék fel a nyárfák állapotát ezen az útszakaszon, illetve adjanak engedélyt a 40-50 éves fák kivágására, amit két hét múlva az Erdőőrség meg is adott. A CNAIR azonban ezek után hónapokig nem lépett semmit, csak a baleset után két nappal kérvényezte a kisjenői erdészeti hivataltól a fák kivágását. Ennek ellenére a nyomozás vádemelés nélkül zárult le. A fák sokáig ott voltak még az út szélén, de mostanra már kivágták őket.

Az áldozat családja beperelte az útügyi hatóságot és az Erdőőrséget, 600 ezer eurós erkölcsi kártérítést követelve az elhunyt férfi feleségének és két gyermekének. Mindkét alperes hárította a felelősséget: az Erdőőrség azzal védekezett, hogy mindent megtett a fák kivágásának engedélyezése érdekében, az útügyi hatóság pedig azzal, hogy a fa a vihar miatt dőlt ki, egyébként nem is volt korhadt vagy száraz, és az Erdőőrség engedélye csak a sérült fák kivágására vonatkozott.

Az aradi törvényszék alapofokon részben igazat adott a Chirea családnak, és összesen 280 ezer euró kártérítést ítélt meg a részükre. A temesvári ítélőtábla 130 ezer euróra mérsékelte a kártérítés összegét, az áldozat családja azonban fellebbezett, így a legfelsőbb bíróságra kerül az ügy.

Milliókat fizet kártérítésre az útügy

2015 és 2023 között 3,9 millió lejt és 70 ezer eurót fizetett ki az útügyi hatóság erkölcsi kártérítésként a különböző közúti balesetek áldozatainak, akik jellemzően gödrök, rossz kerítések miatt sérültek meg. Ebből 52 ezer lejt kapott vissza az intézmény azoktól az alkalmazottaktól, akik felelősnek bizonyultak, más esetekben viszont nem tudták azonosítani a felelőst, ugyanis az úttestre szabadult vadon élő állatokkal való ütközés, kidőlt fák, illetve extrém időjárás okozta a baleseteket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!