Öt magyar állampolgár ellen folyik nyomozás adócsalás gyanúja miatt

2024. április 17. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyváradi és biharszentjánosi cégek magyar állampolgárságú ügyvezetői ellen folyik kivizsgálás adócsalás gyanúja miatt – írja az Agerpres a Bihar megyei rendőrség tájékoztatása alapján. A közlés szerint szerint öt magyar állampolgár ellen folyik kivizsgálás, a román államnak okozott kár pedig 4 564 235 lej.

A Bihar megyei ügyészség irányításával Nagyváradon három házkutatást tartott kedden a gazdasági rendőrség, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek az öt, 37 és 51 év közötti magyarországi férfi által elkövetett feltételezett bűncselekményre. A nyomozók szerint 2021 májusa és 2024 januárja között a gyanúsítottak által vezetett három cég közül kettő magyarországi vállalatoktól szerzett be fordított áfázás alá eső árut (állateledelt), amelyet a harmadik, biharszentjánosi cégnek számlázott ki. A két közvetítő cég azonban csak fiktív számlákat kiállító fantomcég volt, az árubeszerzésekre és raktározásra használt járművek és ingatlanok mind a harmadik cég tulajdonát képezik. Az áfát (TVA) a két fantomcégnek kellett volna fizetnie, ezt azonban úgy kerülték meg, hogy fizetésképtelenséget jelentettek.

A házkutatások során a rendőrök dokumentumokat foglaltak le, illetve 277 641 lej értékű árut (állateledelt). A nyomozás a Bihar megyei ügyészség irányításával folytatódik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!